Egy mozdulattal újratelepíthető a Windows 10

2019. augusztus 2. péntek, 11:00 • hirado.hu
A jövőben a rendszer visszaállításához csak néhány kattintásra és az internethez való hozzáférésre lesz szükség.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A Microsoft egy Apple megoldást vett elő, integrálja a felhőalapú-visszaállítást és a gyári alaphelyzetbe állítást a Windows 10 rendszerbe. Ez a funkció az Apple macOS-ben is megtalálható – Internet Recoverynek hívják, és lehetővé teszi azt, hogy a Mac vagy a MacBook gyorsan, újra életképessé váljon egyéb nehézségek nélkül.
 
Ha a helyreállítási módnak a „felhőt” választjuk ki, a rendszer letölti a szükséges fájlokat a Microsoft szervereiről, hogy visszaállítsa azt „újratelepített” állapotba. Bizonyos esetekben letöltődik a teljes disztribúció, és akkor válik teljessé az újratelepítés. – írja a neowin.net.
 
A “felhőalapú” visszaállítás előnyei

Az új visszaállítási mód előnyei között szerepel az a lehetőség, hogy elutasíthatjuk a disztribúciók operációs rendszeren való tárolását, ami jó, hisz helyet foglalnak el, és véletlenszerű törlésük további gondot okozhatnak. Ezen kívül, probléma esetén sem kell többé DVD-ket, vagy egyéb adathordozókat tárolni az oprendszerrel. Ez a megoldás megelőzi azt, hogy sürgősen keresni kelljen egy másik számítógépet vagy laptopot egy új oprendszer letöltéséhez, ha a fő PC meghibásodott.
 
Ezenkívül az új visszaállítási módszer megkönnyíti azon felhasználók életét, akik nem akarnak belemenni az operációs rendszer és a számítógép működésébe. Lehet, hogy nem tudják, hogyan kell a számítógépen lemezről vagy USB meghajtóról való bootolást kiválasztani, ami meglehetősen lelassítja a helyreállítási folyamatot. “Felhő” módban a Windows 10 saját maga hajtja végre a feladatot.
 
A végrehajtás feltételei

Még nem tudni mikorra tervezi a Microsoft az Apple Internet Recovery verziójának a Windows 10-be történő integrálását. 

De a Windows NT felhasználói verziója (a Windows 10 alapja) 2000 óta létezik, vagyis a Microsoft 19 éven át nem tudta hozzáadni az internetes visszaállítási szolgáltatást. Az Apple sem különösen siettette el a dolgot: a MacOS 10.0 Cheetah 2001 márciusában jött ki (akkoriban a rendszert MacOS X-nek hívták), de az Internet Recovery az Apple-hez is csak 10 évvel később érkezett, amikor az Apple 2011. júliusában kiadta a MacOS X 10.7 Lion frissítést.
 
Hogyan működik ez a macOS-ben?
Az Apple megkísérelte a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsíteni az Internet Recovery algoritmusát a macOS-ben. A rendszer betöltése után a felhasználónak csak annyi dolga van, hogy lenyomja a Command + R billentyűkombinációt (a legutolsó macOS telepítéséhez, ami az adott számítógépen működött), az Option + Command + R (frissítés a legújabb macOS verzióra, amely kompatibilis a számítógéppel), vagy a Shift + Option + Command + R (macOS telepítés, amit a számítógépet alapértelmezés szerint kapott).

A következő ablakban, a „MacOS Utilities”-ben (macOS segédprogramok), válassza ki a „MacOS újratelepítése” elemet, és az operációs rendszer a többit önmagában végzi el. Az újratelepítés befejezése után a rendszer felajánlja a felhasználó számára, hogy szabja személyre a fő beállításokat a „Beállítások asszisztens” segítségével, és jelentkezzen be az Apple ID fiókba.

Lehetséges problémák a használat során
Az Internet Recovery valójában az operációs rendszer újratelepítése a fejlesztők által beállított paraméterek visszaállításával. Más szóval, a folyamat magában foglalja a felhasználói fájlok opcionális eltávolítását, beleértve az összes telepített programot és dokumentumot, amely a meghajtó rendszerpartícióján található. A személyes adatok elvesztése nélkülözhetetlen részévé válhat a Windows 10 visszaállításának „rítusában”, ezért a fontos fájlokat a meghajtó külön partícióján vagy egy teljesen más adathordozón érdemes tárolni.
 
Ezen kívül a Windows 10 instabil internetkapcsolata esetén más problémák is előfordulhatnak. Arról, hogy internet hiba esetén hogyan fog viselkedni a rendszer, azt azonban még nem tudjuk.