Egy karakter, egy ellopott adat – milyen a feltörhetetlen jelszó?

2018. június 14. csütörtök, 13:35
Az adatok és online pénztárcák valóságos trójai falovai a már jól bejáratott jelszavak. Hiába a szám, a kis-és nagybetű kombináció, ha valaki nagyon be akar jutni féltve őrzött digitális világunkba az be fog, kivéve, ha tudunk valamit, amit ők nem!

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Jelen világunk egyik legféltettebb titka többé már nem a széf kódja, hiszen a testet öltött bankók réges-rég átvándoroltak a vasdobozból a digitális térbe, ahol immáron több veszély leselkedik rájuk, mint valaha. De ugyan ez igaz a személyes adatokra is, egyetlen szavacska vagy számsor most a világot jelenti egy vállalkozás vagy döntéshozó számára. Ugyanis, ha ezek rossz kezekbe kerülnek, akkor az, nem csak adatvesztéssel, hanem fájó mennyiségű pénzvesztéssel is társul.

Párnahuzat helyett plasztikkártya
 
Legyen szó személyes adatokról vagy a piszkos anyagiakról a régi iskola pártolói is szépen lassan rájöttek, hogy egyszerűbb, és biztonságosabb bankszámlán tartani a pénz, ahogy a kifizetéseket is egyszerűbb egyetlen kattintással elvégezni. Illetve a vállalkozás idő-és költséghatékony működéséhez is egyszerűbb, ha az ember igénybe veszi a technológia nyújtotta újdonságokat. Ez utóbbiak viszont egy új kálváriához vezetnek. A jelszóhoz.

Elvégre, ahhoz, hogy kényelmesen és néhány kattintással elintézhessünk pénzügyeink, menedzselhessük a munkafolyamatokat, jelszóra van szükség. Azonban a jó jelszó megalkotása nehezebb folyamat, mint amilyennek első blikkre tűnik.

qwert12345

Vannak általánosan bevett jelszavak, amik szinte minden felhasználónál előfordulnak egy-egy platformon, és vannak olyanok is, amelyek univerzális betekintést nyújtanak mindenhova. A felhasználókat tekintve két nagy csoportot lehet megkülönböztetni: az egyik külön-külön jelszót generál az adott felületekre, míg a másik – és vélhetően a nagyobb többség – egy jelszavat használ mindenhova.

Utóbbiak nagyobb veszélynek vannak kitéve, de az előbbiek is, ha csupán egyszerű, néhány karakterből álló kódot találnak ki. Lássunk néhány példát a bomba-és hackerbiztos jelszóra.

- A jó jelszó kis-és nagybetűkből, számokból és szimbólumokból áll, illetve ezek kombinációjából.

- Szintén kiváló az a kód, ami minimum nyolc karakterből áll, ám minél hosszabb, annál biztonságosabb, a lényeg pedig, hogy legyen benne sok szimbólum.

- Az átkonvertálható jelszavak abszolút befutók, például az angol „I want to go to England" mondat könnyedén átírható a megfejthetetlen kategóriát súroló jelszóra, ami így néz ki: „iw2g2e”. Ezt még összetettebbé írásjelek, szóközök és szimbólumok hozzáadásával lehet tenni, például: „% iw2g2e! @”. Egyébként ez is kifejezetten erős jelszónak számít: „I am happy to be 28!” ami így néz ki konvertálva: „1am:)2b28!”.

- Sokat segít, ha rendszeresen változtatjuk a jelszavakat, ahogy az is, ha mindig kijelentkezünk a dolog befejeztével.

De a rossz jelszóra is van példa.

- Ilyen a „123456” a számsorozat, a "password," vagy „jelszó” szó, valamint a “qwerty”, “111111”, az olyan egyszerű szavak mint, a „majom” vagy „kutya”.

- Szintén nem megfelelő jelszónak, ha csak egyetlen szót használunk, ami még akkor sem állja meg a helyét, hogyha egy ritkább idegennyelvből van kiragadva. A hackerek sokszor szótár alapú kódtörőket alkalmaznak, így pillanatok alatt megfejetik ezt a típust is.

- Nem jó, ha a saját vagy családtagjaink nevét használjuk, de a kisállt nevek sem épp biztonságosak jelszó gyanánt. A nevek mellett ne használunk telefonszámokat, címeket, születésnapokat vagy épp a társadalombiztosítási számot.

- Egy adott jelszó használata minden felülethez, szinte tilos!

Az internet és technológia nyújtotta kényelemnek ára van, de ezt ne az adatainkkal vagy pénzünkkel fizessük meg, hanem inkább az odafigyelésre szánt idővel.