Digitalizációval a fenntarthatóságért

Online konferencia a Modern Vállalkozások Programja képviseletében

2021. május 20. csütörtök, 08:38
A Modern Vállalkozások Programja – Digitálizációval a fenntarthatóságért online eseményén, május 27-én 13 órától az állami szereplők beszélnek majd arról, hogy a digitális és zöld átállás új, kiemelt fejlesztési célként szerepel az EU-ban és Magyarországon is. Kiderül, hogyan kapcsolódik ezekhez az elvekhez a Modern Vállalkozások Programja, majd fókuszba kerül néhány jó példa a pénzügyek, a nagyvállalati digitalizáció és a „zöldítés” összefüggésében.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ha a digitalizációra, az informatikai megoldások bevezetésre gondolunk egy vállalat életében, akkor ezektől a folyamatok gyorsítását, rugalmasságot, nagyobb biztonságot, hosszú távon jelentősebb gazdasági hasznot várunk el. Az, hogy ugyanezek a lépések kímélhetik a környezet, csökkenthetik a káros anyag kibocsátást, optimalizálhatják az energia felhasználást, kisebbé tehetik egy cég ökológiai lábnyomát, ritkán jut eszünkbe. Pedig a szakértők azt mondják, nem is olyan sokára ezek elvárások lesznek, és versenyelőnyt jelentenek majd a vállalatok számára.

A Modern Vállalkozások Programja – Digitalizációval a fenntarthatóságért című online eseményén, 2021. május 27-én, 13 órától 6 előadás és egy kerekasztal beszélgetés foglalkozik a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolatával az állam, a pénzügyek és egy nagyvállalat szemszögéből. Szó lesz a zöld átállásról és a kkv-k kaphatnak néhány jó tanácsot is a zöldítés témakörére.

Jöjjön néhány ízelítő abból, hogyan látják ezt a kérdéskört meghívott előadóink:

Dobos Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára: „A vállalkozásfejlesztési intézményrendszer jelmondata, hogy a jövő magyar, high-tech és zöld. A koronavírus-járvány még inkább rávilágított, hogy az egyes szempontok külön-külön is elemi fontosságúak, együtt pedig garantálják a magyar vállalkozói szektor versenyképességét. Ez a szakmai beavatkozások szintjén azt jelenti, hogy támogatjuk a foglalkoztatottak több mint 50%-ának megélhetést biztosító, illetve a hazai hozzáadott érték csaknem 60%-át adó hazai kkv-szektor megerősödését, bővülését. Ennek egyik eszköze a zöld és high-tech megoldások meghonosítása.”

Néz Péter, a MOL információs szolgáltatásokért felelős igazgatója: „IT oldalról fenntarthatóságot úgy tudjuk támogatni, hogy alkalmazzuk azokat a technológiákat, amelyek segítenek optimalizálni az energia felhasználását, csökkenteni a CO2 kibocsátást, és a segédanyagok hozzáadását, illetve fontos az is, hogy IT oldalról nem kezdünk el olyan szolgáltatásokat használni, ami rossz irányba visz minket ezen az úton. „

Gyura Gábor, az MNB Fenntartható Pénzügyek osztályának főosztályvezetője: „Az MNB néhány hete kiadott egy úgynevezett Zöld Ajánlást, amiben számos fontos irányra és elvre hívjuk fel a bankok figyelmét. A kkv-k szempontjából a legrelevánsabb az az, hogy bátorítjuk a pénzintézeteket arra, hogy alakítsanak ki zöld hitelezési megoldásokat, termékeket.”

Tomaj Zsófia, független fenntarthatósági szakértő: „ Az emberek a fenntarthatóságot általában nagyon nehezen megfoghatónak gondolják, ezért én úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű oktatásba, kurzusba vagy támogató folyamatokba érdemes beépíteni a fenntarthatóságot és erről informálni a résztvevőket. A fenntarthatóság most versenyhelyzetet eredményez, pár éven belül pedig ez lesz a követelmény, aztán pedig verseny hátránnyá alakul hiánya. Minél hamarabb be tudják a fenntarthatósági elemeket építeni a saját tevékenységükbe, annál jobb.”

A rendezvény díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program és regisztráció: weboldalunkon

Helyszín: online

Időpont: 2021. május 27, 13 óra

Számítunk megtisztelő részvételére!