Digitális magyar társadalom létrehozása

Border Way Fórumot tartott a Huawei az Információs Társadalom Parlamentjén

2016. július 3. vasárnap, 10:18 Infotér
„A digitalizációnak köszönhetően a Big Data lesz az új „olaj”, a legértékesebb nyersanyag a világban- mondta Deng TaiHua a Huawei kelet-közép- és észak-európai régiós alelnöke az Információs Társdalom Parlamentjén az Országházban. A Huawei idén első alkalommal szervezett kísérő konferenciát a Felsőházi teremben folyó előadások mellé. A Broader Way Fórum célja a magyar digitális társadalom fejlesztési lehetőségeinek megvitatása volt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mint a világ egyik vezető infokommunikációs szállítója, a Huawei a parlamentben tartott konferencián ismertette a technológiai fejlődés okozta társadalmi változásokat és hatásokat, valamint bemutatta a digitalizáció előnyeit.

Deng Taihua alelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak törekednie kell a biztonságra és arra, hogy lehetőleg mindenhol szélessávú internetet biztosítson az állampolgárok számára, annak érdekében, hogy a gazdasági fejlődés fenntartható maradjon. 

Az Információs Parlamentet kísérő rendezvénynek a Huawei a Digitális magyar társadalom létrehozása címet adta. A vállalat szerint a boldogság és a digitális összekapcsoltság között kimutatható az összefüggés: a Huawei és az amerikai University of Columbia közös kutatása szerint egy ország GCI indexének (Global Connectivity Index, azaz globális összekapcsoltsági mutató) 10 ponttal való növekedése átlagosan 5,5 százalékos emelkedést hoz a HHI indexében is (Human Happiness Index, vagyis az emberi boldogságérzet mutató). Ezért a vállalat célja, hogy egész Magyarországon segítse a szélessávú digitális kapcsolódás lehetőségét.

„A digitalizációnak köszönhetően a Big Data lesz az új „olaj”, a legértékesebb nyersanyag a világban- hangsúlyozta Deng TaiHua.  A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) elemzése szerint a szélessávú internet penetráció 10 százalékos növekedése 1,3 százalékkal növeli az adott ország GDP-jét, és minden ezer új szélessávú kapcsolat 33 munkahelyet teremt.
 Fotó: Infotér

A konferencián terítékre került az közbiztonság kérdése is, amely a szakemberek szerint kritikussá vált az európai országokban. A Huawei úgy látja erre a PS LTE (Public Safety LTE – közbiztonság) megoldások adhatnak majd választ: ezek csoportos kommunikációt tesznek lehetővé hang- és videó formátumokban, amelyeket nem csupán emberek alkalmazhatnak, de a Dolgok Internete révén a megfigyelő rendszerek, például a drónok is.

A konferencián részt vett Kara Ákos is, aki előadásában ismertette a kormány Nemzeti Infokommunikációs Stratégiájának négy pillérét. Ezek a digitális gazdaság, az okos állam, a digitális infrastruktúra és a digitális képességek elősegítésére.  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerint a Szupergyors Internet program, amely minimum 30 Mbit/sec sebességet biztosít majd 2018-ra, ebben segíteni fogja a legelmaradottabb, legtávolibb régiókat, területeket is.

Az infokommunikáció fejlődésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt álló feladatok is változnak, és a hivatal maga is folyamatos digitalizálás alatt áll- így látja A NAV jelenlegi helyzetét Molnár Tamás. A Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a fórumon elmondta: a folyamatok mögött a gazdaság és a kereskedelem gyors, infokommunikáció miatti átalakulása húzódik meg, célja pedig az áruforgalom akadálymentesítése, a bürokratikus terhek csökkentése, az ügyfél-hatóság személyes, fizikai kapcsolatának minimalizálása úgy, hogy közben ügyfélbarát és szolgáltató szemléletű legyen a hatóság.

A közönség az előadások alatt szavazhatott a hazai infokommunikációs fejlődés jelenlegi céljairól és nehézségeiről. Arra a kérdésre, hogy mi akadályozza leginkább a fejlődést itthon a szavazók 65 százaléka olyan stimuláló tényezők, mint a megfelelő munkaerő, az oktatás vagy iparági befektetések hiányát jelölte meg.

Arra a kérdésre, hogy milyen sebességű hálózat volna megfelelő a 4K video, a virtuális valóság/ kiterjesztett valóság , a digitális kormányzás, e- közszolgáltatások, e-egészségügy részére 2020-ban Magyarországon, pedig a 100 Mb/s fölötti sávszélességet választotta a nézők több mint 60 százaléka. Jelenleg az európai uniós, és így a magyarországi cél a 30 Mb/s-os hálózat kiépítése, s azzal mindenki egyetértett, hogy ez nagyon kevés.