Digitális könyvtárbemutató is lesz a Francia Intézet nyílt napján

2018. március 21. szerda, 14:00 • www.mti.hu
Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között szombaton. A 18. Frankofón Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet szombati nyílt napján az intézet bemutatja új tagsági kártyáját, az IFPass-t is, amely egyrészt a frankofón közösséghez való tartozást fejezi ki, másrészt áprilistól a Francia Intézet programjainak látogatásához és szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges belépő lesz - közölte az intézet az MTI-vel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ezen a napon a Fő utcai épületben az IFPass kereskedelmi és kulturális intézményi partnerei is bemutatkoznak, így az idelátogatók közvetlenül értesülhetnek a kártyával igénybe vehető kedvezményekről. 

A nyílt napra a Francia Intézetbe látogat Bernard Cerquiglini francia nyelvész, a TV5 Monde Merci, Professeur! című televíziós programjának műsorvezetője, aki a Latitudes könyvesboltban válaszol az előzőleg feltett francia nyelvtani és helyesírási problémákat érintő kérdésekre.

A Médiatárban hangszerkészítő kreatív foglalkozást és közös zenélést tartanak a gyerekeknek, délután pedig az Intézet mozitermében a Párizsi mumus című animációs film magyar nyelvű változatát vetítik.

A Café Dumas-ban kanadai juharszirupos palacsintát lehet kóstolni, a zenei aláfestésről egész nap DJ Maandjet gondoskodik, a résztvevők között pedig idén is értékes nyereményeket sorsolnak ki. A fődíja egy 40 órás francia nyelvtanfolyam a Budapesti Francia Intézet nyelviskolájában.

 A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. 

Délután Julien Duvivier Hölgyek öröme című, 1930-as filmjének kockái alá Jean Yves Leloup DJ és hangmester kever élőben a film eredeti zenéjének és a dzsessz motívumainak felhasználásával különleges hangzásvilágú zenét. A Hölgyek öröme Julein Duvivier utolsó némafilmje, amelyet a közelmúltban kiváló minőségben restauráltak. A filmet a francia rendező pályája csúcsaként tartják számon, akinek akkor már számos művészi eszköz állt rendelkezésére Zola regényének adaptálására. A zeneszerző és DJ, Jean-Yves Leloup a RadioMentale duóval mintegy 15 éve kezdte a némafilmklasszikusok zenei újraértelmezését. Az avantgárd hagyományt követve egyedi, modern filmzene születik, amely érzékletesen fejezi ki a narráció és a szereplők érzelmi változásait.

A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.