Deutsch Tamás: november 15-ére a kormány elé kerülnek a javaslatok

2015. szeptember 29. kedd, 09:38 • www.orientpress.hu
November 15-ére a kormány elé kerülnek az az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) véleményei alapján készített konkrét döntési javaslatok a magyar internet jövőjével kapcsolatban - közölte a konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos a Média Platform elnevezésű szakmai rendezvényen, hétfőn Budapesten. Deutsch Tamás elmondta, az előterjesztés összeállításában számítanak minden szakmai és társadalmi szervezet közreműködésére, számukra élő és aktív részvételi lehetőségüket akarnak biztosítani.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Arra biztatott mindenkit, hogy a szeptember 30-ig tartó konzultáció még hátralévő napjain éljen a véleménynyilvánítás lehetőségével és töltse ki az InternetKon20 kérdőívet.

A miniszterelnöki biztos megerősítette: olyan irányba fejlesztik majd a magyar internetet, amilyen akaratot, szándékot a polgárok kialakítanak.

Deutsch Tamás arra figyelmeztetett, hogy nem mindegy, milyen fejlődési, fejlesztési irányt vesz a következő években a világháló, mennyire marad sokszínű és szabad az internet világa. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Indiában ma mindenki ingyen internethez juthat, de azzal a feltétellel, hogy csak azt a 30 közösségi médiaplatformot és online felületet használhatja, amit az adott szolgáltató nyújt számára. Az internet a világban nagy átalakulás előtt áll, és az egyik nagy kérdés, hogy megmarad-e a tájékozódási szabadság.

A kétnapos tartalomfejlesztési és -terjesztési konferencia nyitónapján Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években, évtizedekben gyökeresen megváltoztak a médiafogyasztási szokások, továbbá az információhoz jutás módja és annak mennyisége.

'Amiben ma döntünk, amit ma fejlesztünk, amit irányként jelölünk ki, az fogja meghatározni a jövőt' - mondta, hozzátéve: ezért nagy kihívás olyan dinamikusan változó területen, mint az elektronikus hírközlés, stratégiai döntéseket hozni.

Az NMHH elnökét, Karas Monikát idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a média, a hírközlés a XXI. századi gazdaság mozgató rugója, nélküle a gazdaság más szereplői sem tudnának fejleszteni a saját területükön.

A szélessávú szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatban azt mondta, ezekben a hónapokban a 3400-3800 megaherzes frekvenciasáv értékesítésén dolgoznak. Jelezte, reményeik szerint ennek a blokknak az értékesítésével is erősödik majd verseny, és gyorsul a szélessávú lefedettség kiépítése, továbbá bizonyos frekventált helyeken ez a frekvenciasáv lesz alkalmas arra, hogy nagy kapacitású szolgáltatásokat érhessünk el.

A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az NMHH a terület szabályozásával - a technológiasemlegesség elve alapján - egyenlő feltételeket kíván teremteni minden szereplőnek, aki ugyanolyan jellegű szolgáltatással van jelen a piacon.