DESI 2022 - Nagyot léptünk előre az ERP (vállalat irányítási rendszerek) használat terén

2022. szeptember 5. hétfő, 08:34
Az Európai Bizottság 2022-es DESI (Digital Economy and Society) indexének Digitális technológiák integráltságot mérő fejezetében az ERP rendszereket használó hazai vállalkozások aránya - mintegy 50 %-kal - növekedett. Ennek a vállalatok digitális transzformációjának szempontjából kiemelt jelentősége van. A magasabb szintű digitális működés egyik legfontosabb mutatója ez és alapjául szolgálhat minden komolyabb digitális innovációnak is (BigData, Cloud, Industry 4.0).

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 

A vállalati ERP használatot mérő indikátor 2021-ben még 14%-on állt, 2022-re 21%-ra nőtt. Ez az eddigi évek stagnáláshoz képest nagyon jelentős előrelépés.

Ehhez az eredményhez az ERP használatot is népszerűsítő és ösztönző kormányzati és kamarai erőfeszítések pl. a Modern Vállalkozások Programja is hozzájárult. Az MVP egyik fókusza az ERP használat bővítése is.

Az ERP (Enterprise Resource Planning) rendszerek a vállalati működés minden szegmensének irányítását és a keletkező adatok integrációját és elemzését teszik lehetővé egy digitális platform segítségével. Ez a platform alapját és csatlakozási pontját képezheti más digitális rendszerek integrációjának is. 


Forrás: Digitális Jólét NKFT (DESI 2022)

Magyarország 2022. évi összesített DESI helyezése: 22. az EU 27 tagállama között.

Ezzel az előző évhez képest egy helyet léptünk előre az uniós országrangsorban. Ugyanakkor a DESI Indexben továbbra is az EU átlag alatt teljesítünk, de közeledünk az EU27 átlagához. A tavalyi évben a magyar fejlődés (index érték változás) több mint 1,5-szerese az EU27 átlag növekedésének. A 2022. évi DESI HU index értéke: 43,8 (EU27 átlag: 52,3).

A Digitális Gazdaság és Társadalom Index (angolul: Digital Economy and Society Index, rövidítve: DESI) az Európai Unió által alkotott indexszám, amelynek segítségével összevethető a tagállamok digitális (informatikai, infokommunikációs) fejlettsége.

A DESI négy dimenzióban vizsgálja a tagállamok digitális fejlettségét (Human capital, Connectivity, Integration of digital technology, Digital public services). A dimenziók logikailag összefüggnek, nem függetleníthetőek egymástól, de módszertani szétválasztásuk lehetővé teszi a digitalizáció komplex társadalmi jelenségének vizsgálatát. 


A 2022-es teljes DESI Index elérhető itt (PDF).

Az EU Bizottság DESI oldala.

Szerző: Kott Ferenc, MKIK Digitalizációs Kollégium, elnök