Cyber-biztonság: kihívások és válaszok

2011. május 2. hétfő, 03:17 • www.eu2011.hu
A virtuális tér biztonságával foglalkozó EU elnökségi konferenciát rendez ma a Honvédelmi Minisztérium. A tanácskozás résztvevői arról egyeztetnek, hogy a nemzetközi közösség milyen válaszokat adhat a cyber-tér önálló hadszíntérré válására. A modern társadalmak számtalan tekintetben függenek a számítógépektől és a számítógépes rendszerektől: a közlekedés, a távközlés, a közművek vagy a közigazgatás működése ma már elképzelhetetlen a megfelelő informatikai háttér nélkül. A polgári vagy katonai célú informatikai rendszerek zavartalan működése és a bennük tárolt adatok biztonsága – összefoglaló néven a cyber-biztonság – napjainkra nemzetbiztonsági jelentőségű kérdéssé vált. A virtuális tér biztonságát fenyegető kihívásokkal ezért a honvédelemnek is foglalkoznia kell.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Európai Biztonsági Stratégia megvalósításáról készített jelentés fokozott figyelmet tart kívánatosnak a cyber-biztonság területén. Az erről szóló nemzetközi szakértői konferencia megrendezésének célja, hogy Magyarország ösztönözze a közös gondolkodást a cyber-térből származó biztonsági fenyegetések kezelésének lehetséges módjaival kapcsolatban, növelje az ezzel kapcsolatos társadalmi és döntéshozói tudatosságot, és elősegítse az együttműködést a különböző nemzetközi szervezetek képviselői között.

A „Cyber-biztonság: kihívások és válaszok” című nemzetközi szakértői konferenciát Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg a Stefánia Palotában. A konferencia a cyber-biztonság témakörét geopolitikai és stratégiai szemszögből vizsgálja. A résztvevők neves előadók segítségével áttekintik a kibertér biztonságát fenyegető kockázatokat, megismerkednek egyes nemzetállamoknak (Egyesült Államok, Franciaország, Észtország) kihívásokra adott válaszaival, valamint a várható fejleményekkel, trendekkel és a nemzetközi együttműködés további fejlesztésének lehetőségeivel.

A konferencián előadást tart Iklódy Gábor, a NATO új típusú biztonsági kihívásokért felelős főtitkár-helyettese, Tunne Kelam Európai Parlamenti képviselő, Giuseppe Santomartino, az EU Katonai Törzsének informatikai igazgatója, Ilmar Tamm, a NATO Cybervédelmi Kiválósági Központjának vezetője, valamint a tudományos élet több képviselője.

Kapcsolódó anyagok

A Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye a konferenciáról