computerword: Felemásra értékelik a digitalizáció eddigi sikerét a hazai felsővezetők

2022. szeptember 6. kedd, 11:00
Az automatizálásban, az innovációban és a hibrid munkavégzésben látják a digitalizáció legnagyobb kihívásait a hazai vállalatvezetők, derült ki a Dell Technologies friss felméréséből. Ugyanakkor top menedzserek a transzformációs nehézségek leküzdéséhez és a lehetőségek megragadásához is a technológiában, az újításban és a munkaerő digitális átalakításában keresik a megoldást.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Katalizátorként hatott a világjárvány Magyarországon is minden iparág digitális átalakulására, az eddigi eredményekből ítélve azonban úgy tűnik, hogy a hazai vállalatok általában mérsékelt sikerrel vették az akadályokat, és van még hová fejlődniük a transzformáció terén - állapította meg legújabb felmérésében a Dell Technologies.

A nem reprezentatív kutatás online kérdőívét kilenc iparágból összesen 110 vezető töltötte ki. A résztvevők többsége (79 százalék) felsővezető, több mint negyven százalékuk informatikai, 20 százalékuk pedig ügyvezető igazgató. A válaszadók több mint fele (56,4 százalék) száznál több főt foglalkoztató cégnél tölt be vezető pozíciót a magán vagy az állami szférában, ötödük multinacionális vállalatnál dolgozik.

Három a nagy lehetőség - de a kihívás is

A kérdésre, hogy vállalatuk hol tart a digitalizáció útján, a megkérdezettek tízes skálán átlagosan 6,4 pontra értékelték transzformációs előrehaladásukat. A magánszektorban dolgozó vezetők valamivel jobb osztályzatot (6,68 pontot) adtak, vállalataik eszerint fej-fej mellett haladnak a multinacionális cégekkel (6,9), míg az állami szektor szereplői kissé lemaradtak (5,8) mögöttük a digitalizációval.

Kíváncsi volt a Dell Technologies arra is, hogy a vezetők miben látják a digitalizáció kulcsát. A válaszok összesítésekor a legtöbb voksot az innovatív technológiák bevezetése (55,9 százalék), a szolgáltatások átalakítása (51,4 százalék) és az alkalmazottak digitális felkészültsége (47,7 százalék) kapta. Ezekre a tényezőkre nagy arányban szavaztak az IT-vezetők is, akik vállalatuknál jellemzően irányítják vagy összehangolják a transzformációs törekvéseket.

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók szinte ugyanebben - az automatizálásban, az innovációban és a távmunkában - látják a digitalizáció három legnagyobb nehézségét is. Az üzleti folyamatok automatizálását a felsővezetők 28,8 százaléka jelölte meg a legnagyobb transzformációs kihívásként, de az arány a multinacionális vállalatok (39 százalék) és az állami szektor szereplői (31 százalék) körében ennél jelentősen magasabb volt.

A magánszektorban tevékenykedő cégeknél eszerint sokkal egyszerűbb feladat az automatizálás, amelyet vezetőik csupán ötöde (22 százalék) emelt ki nagy kihívásként. Számukra inkább a technológia gyors fejlődésének követése okoz nehézséget. Az összes, begyűjtött válaszból is az olvasható ki egyébként, hogy a vállalatok nehezen tartanak lépést az innováció ütemével (17,1 százalék), míg a transzformációs kihívások toplistáján a hibrid munkavégzés támogatása (11,7 százalék) került a harmadik helyre.

Hibrid munkához szerepre szabott eszköz kell

A hibrid munkavégzés Magyarországon is általánossá vált az elmúlt két évben. Míg 2020-ig csak elvétve akadt olyan vállalat, ahol bizonyos munkakörökben engedélyezték a távmunkát, addig a Dell Technologies felmérése szerint a megkérdezett szervezetek zöme (91,9 százalék) támogatja a hibrid munkavégzés valamilyen formáját, és szinte mindegyikük (90,2 százalék) hosszú távon is tervez ezzel a modellel - amely ugyanakkor az egyik legnagyobb kihívással szembesíti őket digitális átalakulásukban.

Kevéssé meglepő ezért, hogy a megkérdezettek igen vegyesen értékelték vállalatuk eddigi teljesítményét a hibrid munka támogatásában. Tízes skálán - amelyen 1 pontot ért a lehető legjobban működő, 10-et pedig a munkaszervezést nagyon megnehezítő rendszer - a válaszadók átlagosan 4,6 pontot ítéltek a modellnek, amellyel az ügyvezető igazgatók jellemzően jóval elégedettebbek, mint az operatív igazgatók.

A Dell Technologies szerint mind a munkavállalók, mind az üzemeltetésért és felügyeletért felelős szakemberek dolgát megkönnyíti, ha a felhasználók minden szerepkörben és munkahelyen megfelelő eszközt kapnak a feladatok elvégzéséhez. Teljesen más típusú laptopra és kiegészítőkre lesz szüksége például egy könyvelőnek, mint egy grafikusnak, és a helyes eszközválasztáson nemcsak a termelékenység, hanem az egészség megőrzése, sőt a munkaerő megtartása is múlhat.

Éppen ezért a Dell Technologies kínálatában a vállalatok minden igényre megfelelő számítógépet találnak, a Windows 11 könnyebb, kreatívabb, hatékonyabb és biztonságosabb munkavégzést helytől és időtől függetlenül lehetővé tevő képességeivel. A legjobb eszköz kiválasztását, csakúgy, mint az új technológiák megismerését és bevezetését a Dell Technologies a tanácsadástól kezdve a felügyeleten át az oktatásig ívelő, mindenre kiterjedő szolgáltatásportfólióval is támogatja.

A felmérés eredményeiről, valamint a digitális átalakulást segítő eszközökről és szolgáltatásokról itt olvashat bővebben.

______
Forrás: computerword.hu