Blue Termite: rosszindulatú csatolmány a levélben

2015. augusztus 26. szerda, 07:22 • www.hirado.hu
A támadók bizalmas információkra vadásznak, nulladik napi Flash Player sérülékenységet kihasználó kódot és egy fejlett hátsó ajtó programot használnak. 2014 októberében találkoztak először a kutatók ezzel a programkártevővel, amely a komplexitása miatt kitűnt a többi közül. További elemzések kimutatták, hogy a malware csak egy kis részét képezi egy hatalmas és kifinomult kiberkémkedési eszközkészletnek. A megcélzott iparágak közé tartoznak a kormányzati szervezetek, valamint a nehézipari, pénzügyi, média, vegyipari, műholdas, egészségügyi, élelmiszeripari és oktatási cégek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Sokrétű fertőzési technikák

Áldozataik megfertőzésére a Blue Termite működtetői többféle módszert alkalmaznak. 2015 júliusa előtt a legtöbbször célzott adathalász e-maileket használtak, amelyek melléklete rosszindulatú szoftvert tartalmazott. Júliusban azonban az operátorok megváltoztatták a taktikájukat és elkezdték a rosszindulatú szoftvert egy nulladik napi Flash sérülékenység (CVE-2015-5119, melynek kihasználó kódja a Hacking Teamet ért incidens révén szivárgott ki a nyár elején) kihasználásával terjeszteni. A támadók több japán weboldalt törtek fel, amelyek látogatói automatikusan letöltötték a vírust, és megfertőződtek. Ezt a módszert nevezik drive-by-downloads technikának.

A nulladik napi kihasználás alkalmazása jelentősen növelte a fertőzési arányt július közepén a Kaspersky Lab felderítő rendszereinek statisztikája szerint. Továbbá az egyik feltört webhely a japán kormány egyik prominens tagjához tartozott, míg egy másik olyan rosszindulatú parancsfájlokat tartalmazott, amelyek kiszűrik a látogatókat az összes IP címről, és csak egy bizonyos japán szervezettől érkezőket engedik be. Más szóval, csak a kiválasztott felhasználók kapják meg a programkártevőt.

Exkluzív kártevők és nyelvi bizonyítékok

A sikeres megfertőzés után egy fejlett hátsó ajtót telepítettek a megcélzott gépre. A hátsó ajtó lehetőséget ad jelszavak ellopására, további programkártevők letöltésére és futtatására, fájlok feltöltésére stb. Érdekessége a Blue Termite által használt rosszindulatú programoknak, hogy minden egyes áldozat egyedi programkártevőt kap, amely úgy van elkészítve, hogy csakis azon a gépen lehessen elindítani, amelyet a Blue Termine operátora megcélzott. A Kaspersky Lab kutatói szerint ennek az oka, hogy a biztonsági szakértők számára nehezebbé váljon a rosszindulatú program leleplezése és analizálása.

Az, hogy ki áll e támadássorozat mögött, még mindig tisztázatlan. Mint mindig, a fejlett kibertámadások mögött álló személyek azonosítása a legnehezebb feladat. A kutatók azonban képesek voltak összegyűjteni néhány nyelvi bizonyítékot. A parancs és vezérlő szerver grafikus felhasználói felülete és néhány dokumentum, amely a Blue Termite rosszindulatú programjaihoz tartozik, kínai nyelven íródott.

Amint a Kaspersky Lab csapatának sikerült elegendő információt összegyűjtenie annak megerősítéséhez: hogy a Blue Termite egy olyan kiberkémkedési kampány amely a japán szervezeteket támadja, a cég képviselői értesítették a helyi rendvédelmi szerveket. Mivel a Blue Termite jelenleg is működik, a Kaspersky Lab nyomozása szintén folytatódik.

Hogy a Blue Termite által való megfertőződés kockázatát az érintettek lecsökkentsék, a szakértők az alábbi intézkedéseket ajánlják:

• Ügyeljen arra, hogy a szoftverei, különösen a gyakran használtak, mindig frissítve legyenek.
• Ha olyan sebezhető szoftvert használ, amelyhez még nem készült javítás, kerülje a szoftver használatát.
• Legyen óvatos az e-mailekben található csatolmányokkal.
• Használjon egy bevált anti-malware megoldást.