Bloomberg: feltehetően orosz hekkerek feltörték a Clinton Alapítvány rendszerét

2016. június 22. szerda, 12:11 • www.mti.hu
Feltételezhetően orosz hekkerek feltörték az amerikai Clinton Alapítvány számítógépes rendszerét - jelentette helyi idő szerint kedd este a Bloomberg hírügynökség.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A hekkertámadás híre alig pár nappal a Demokrata Párt országos bizottsága számítógépes rendszerének megtámadásáról szóló információk után került nyilvánosságra. Akkor a demokratáknak a várható republikánus párti elnökjelöltről, Donald Trumpról gyűjtött anyagait lopták el a hekkerek, akikről a nyomozók megállapították, hogy vélhetően az orosz kormányzat megbízásában dolgoztak. 
    
Az alapítvány számítógépes rendszerének feltörőiről azt gyanítják, hogy a novemberi elnökválasztás előtt akarnak bennfentes információkhoz jutni. 
    
Az alapítvány tisztségviselői nem kommentálták az értesülést. 
    
A Bloomberg - a kampány számítógépes csapatának egyik meg nem nevezett tagjára hivatkozva - azt írta: a Clinton-kampány már április eleje óta tisztában volt azzal, hogy az orosz kormányhoz köthető hekkerek támadták meg az alapítvány informatikai rendszerét, legalább négy alkalommal. Viszont Hillary Clintonnak, a demokraták várható elnökjelöltjének a szóvivője, Glen Caplin azt mondta, hogy a kampánycsapatnak nincs bizonyítéka a hekkertámadásra. Hozzátette: az nyilvánvaló, hogy orosz hekkerek megpróbálják befolyásolni a novemberi választásokat. 
    
A nyomozásban az amerikai titkosszolgálat, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség egyaránt részt vesz, ám egyik szervezet sem nyilatkozott a sajtónak. 
    
Szintén a Bloomberg adott hírt arról, hogy Bernie Sanders demokrata párti szenátort - Hillary Clinton már esélytelen vetélytársát - és Donald Trumpot, a republikánusok várható elnökjelöltjét az illetékes szervek értesítették további lehetséges hekkertámadásokról.