BKK: Jövőre startolhat az e-jegy

2013. május 22. szerda, 09:04 • Világgazdaságvilággazdaság, ebrd, e-jegy, BKK
A tervek szerint a nyáron írja alá a BKK az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó, 54,2 millió eurós finanszírozási szerződést az EBRD-vel. "Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) várhatóan az eredeti ütemtervnek megfelelően, vagyis 2013. nyarán írjuk alá az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó finanszírozási szerződést, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága és a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását követően” – válaszolt a Világgazdaságnak a BKK sajtókommunikációs irodája. A beruházás 67,7 millió euróba fog kerülni, ebből 54,2 millió eurót finanszírozna az EBRD. Az önrészhez és az előkészítéshez szükséges forrást a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az elektronikus jegyrendszert valamennyi, a BKK által megrendelt járatra ki fogják terjeszteni. Mivel a BKK tervei között szerepel az egységes tarifarendszer megteremtése is azzal a céllal, hogy Budapest agglomerációjában a közösségi közlekedési szolgáltatások ne egymással, hanem az egyéni közlekedéssel (például az autóval) versenyezzenek, az egyeztetések megkezdődtek a Volánokkal és a MÁV-val is.

A finanszírozási szerződés megkötésének előkészítésével párhuzamosan készül a műszaki-technológiai tenderdokumentáció és folyik a beszerzési eljárás előkészítése is. Az ütemterv szerint a beszerzési eljárás 2013. decemberi lezárását és a nyertessel történt szerződéskötést követően 2014-ben kezdi meg a BKK az elektronikus jegyrendszer első ütemének bevezetését.
„A projekt nem csúszik a BKV pénzügyi nehézségei miatt” – szögezték le lapunknak a BKK-nál. Emlékeztettek, hogy az új fővárosi vezetés 2010-ben megkezdett, a fővárosi közösségi közlekedési intézményi átalakítását célzó koncepcióját az EBRD támogatásáról biztosította és ezért a jegy- és bérletbevételekért, illetve az értékesítésért felelős BKK, mint a projekt végrehajtója lesz a hitel felvevője.
A projektet az említett hitelből és a főváros által biztosított önrészből biztosítja a BKK, amely szerepel a Fővárosi Önkormányzat hatályos költségvetésben. És így a projekt fedezete biztosított.
Várhatóan a kormány mai ülésén döntenek arról a 14-15 milliárd forintról, amelyre a fővárosi közösségi közlekedés működtetéséhez még szüksége van a BKV-nak, írta a keddi Magyar Nemzet. Jelenleg 62 milliárd forint banktartozása van, ez bő 16 milliárdos csökkenés a 2010-es önkormányzati választások óta.