Biztonsági rést találtak egy Tesla Model 3-on, el is vitték a kocsit a hackerek

2019. március 25. hétfő, 11:00
A hatásvadász cím ellenére azonban közel sem arról van szó, hogy enyves kezű hackerek menet közben lovasítottak meg egy autót, hanem arról, hogy a Tesla megint jófej volt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A techspot számolt be a tegnapi napon arról, hogy a Tesla a Model 3 megjelenése kapcsán a hazai szemeknek szokatlan felhívást tett közzé. A „you break it, you win it” szlogennel ugyanis azt üzente az etikus hackerkedésben jártasak számára, hogyha be tudnak jutni az autó szoftverébe, és meg tudják hackelni azt, akkor cserébe övék a járgány.

Pwn2Own, a kiberbiztonsági szakemberek futóversenye

A Tesla meghackelésére a Pwn2Own nemzetközi rendezvényen került sor, ahol évről évre a kiberbiztonsági szakemberek mérik össze tudásukat. A Tesla felajánlása azonban nem annyira egyedi, hiszen már magának a rendezvénynek nevében is benne van a „pwns” kifejezése, ami arra utal, hogyha a hacker észrevesz egy korábban még fel nem fedezett biztonsági rést az adott eszközön, akkor az az övé lesz, a pénzdíjon túl.

A Tesla felajánlása talán azért keltett most nagyobb visszhangot, mert egyrészről az elmúlt tíz évben ez az első autógyártó cég, ami részt vesz az eseményen, másrészről pedig azért, mert mégis egy Model 3-asról van szó, aminek értéke az összes feltörhető eszközét magasan veri.

Az internetes böngésző volt a Tesla Achilles-sarka

A győztes párosnak nem kellett sok idő ahhoz, hogy bejussanak a Tesla szoftverébe. A gyenge pontot pedig a fedélzeti szórakoztató rendszer szolgáltatta. Amat Cama és Richard Zhu sokat nem árult el arról, hogy miként és hogyan fedezték fel és jutottak be a Teslába, röviden csak annyit fűztek hozzá, hogy egy „JIT bug-ot találtak”, amin keresztül már könnyű dolguk volt.

A Tesla megköszönte a hackereknek, hogy felfedezték az eddig még nem tapasztalt biztonsági rést, és a gyártó ígéretet tett arra, hogy egy szoftverfrissítéssel ki is javítja azt.(Fotó: pixabay.com/Free-Photos