Bizalmas adatokat loptak hackerek a japán külügyminisztériumtól

2013. február 7. csütörtök, 16:10 MTI • Japán, kibertámadás,
Bizalmas belső dokumentumokat loptak el a japán külügyminisztérium számítógépeiről egy kibertámadás során - jelentette csütörtökön a Jomiuri Simbun című japán napilap. A lap értesülései szerint a külügy legalább egy gépe illetéktelen kommunikációt folytatott egy külső szerverrel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A támadás közben úgynevezett második kategóriás bizalmas dokumentumok, egyebek közt belső megbeszélések leiratai kerültek ki a minisztériumból. Ezek nyilvánosságra kerülése a kabinet szerint "sértheti az állampolgárok jogait és akadályozhatja a minisztérium adminisztratív működését".
A japán diplomáciai- és kormányszerveket a közelmúltban számos hasonló támadás érte. Az elmúlt két évben a parlament, a belügyminisztérium, a pénzügyminisztérium, az űrhivatal és számos japán diplomáciai képviselet számítógépeiről loptak el adatokat az interneten keresztül.
Legutóbb a japán földművelési, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium gépeiről hívtak le 3 ezer titkos anyagot, köztük húsz szigorúan bizalmas, a Csendes-óceáni Partnerség nevű szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos tárgyalásokat taglaló iratot.