Benyújtotta a kormány az új költségvetést

2018. június 14. csütörtök, 11:00 • hirado.hu
Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatás elérését tartotta szem előtt a kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor – jelentette ki Varga Mihály a 2019-es büdzsé benyújtásakor a parlamentben. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés áll a szigorú és fegyelmezett gazdálkodás szem előtt tartásával.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 Meg kell őrizni Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitását, emellett a magyar emberek akaratát érvényesítve garantálni kell Magyarország biztonságát, határvédelmét és az illegális migráció elleni küzdelmet – mondta Varga Mihály. A kormány 2019-ben 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol az államadósság további mérséklése mellett.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az állam működése esetében megvalósul a nullás egyenleg, csak a beruházások és fejlesztések esetén látható hiány. A magyar gazdaság kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért 2019-ben mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalékelemek összege a másfélszeresére emelkedik – mutatott rá a miniszter.

Folytatódnak az adócsökkentések

Jövőre marad az Európában egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó, miközben folytatódnak az adócsökkentések – ismertette Varga Mihály. A családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekesek esetében negyvenezer forintra nő, míg újabb két százalékponttal 19,5-ről 17,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke, ami több mint százmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Az otthonteremtés támogatására a költségvetés az ideinél is több, összesen 242 milliárd forintot különít el. Jövőre szintén garantált a nyugdíjak értékállósága, miközben – a gazdaság teljesítményével összhangban – nyugdíjprémium is várható. Jelentős könnyítést jelent majd a nyugdíjasok foglalkoztatásában, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni. Folytatódnak a növekedést elősegítő beruházási programok, összességében 4000 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg jövőre.


(Fotó: MTI)