Bankszámlákat csapoló hekkereket lepleztek le

2014. június 3. kedd, 23:58 • www.hirado.huHekker támadás, kiber-bűnözés, internet biztonság,
Egy hekkerbanda több százezer számítógépbe hatolt be törvényellenesen, és tagjai összesen több mint 100 millió dollárt "szívtak le" bankszámlákról. A csoportot az amerikai hatóságok leplezték le. A bandát egy orosz hekker, Jevgenyij Bogacsev vezette, akit a világ egyik legagyafúrtabb kiberbűnözőjeként tartanak számon. Az amerikai hatóságok leleplezték internetes csalók nemzetközi hálózatát, a banda világszerte több százezer számítógépbe hatolt be törvényellenesen, és összesen több mint 100 millió dollárt lopott el bankszámlákról, illetve zsarolt ki a gépek tulajdonosaitól.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfői közlése szerint a csoportot egy orosz hekker, Jevgenyij Bogacsev vezette, akit a világ egyik legagyafúrtabb kiberbűnözőjeként tartanak számon. Bogacsev közösségi oldalakon azt állította, hogy ő írta az elmúlt évtized második felében világszerte súlyos károkat okozó Zeus vírusprogramot, amelynek segítségével szintén milliókat emeltek le illegálisan bankszámlákról.

A mostani bűnszövetkezet egy továbbfejlesztett változatra, a GameoverZeusra építette üzelmeit. Legalább tucatnyi országban (köztük sok európaiban is) összesen fél- és egymillió közötti számítógépet fertőztek meg a trójai vírussal, és annak révén bankszámlák hozzáférhetőségét szerezték meg, vagy egyszerűen csak zsarolták a gépek tulajdonosait, akik, ha nem fizettek, nem tudták rendeltetésszerűen használni gépüket.

Bogacsevet egyelőre nem sikerült őrizetbe venni, de a hatóságok közölték, hogy nyomában vannak.

Kapcsolódó dosszié: Információs társadalom