Az ügyfelek mozgására vonatkozó adatokat is értékesítené a Telefónica

2012. november 1. csütörtök, 16:57 • www.mti.huTelefónica, tartózkodási hely, mobiltelefon,
A mobiltelefonok helyzetére, vagyis az ügyfelek mozgására vonatkozó adatokat is értékesítené a Telefónica spanyol mobilszolgáltató. Az új szolgáltatással életkor és nem alapján képzett csoportok mozgását, illetve tartózkodási helyét lehet megállapítani, ami értékes információ lehet például egy új bolt megnyitását tervező kereskedelmi láncnak, hiszen így olyan helyen bérelhet üzlethelyiséget, ahol gyakran megfordulnak a célcsoport tagjai.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 Német lapjelentések szerint a Telefónica a német központú Gfk nemzetközi piackutató társasággal fejlesztette ki az új szolgáltatást, amelyet jelenleg Nagy-Britanniában tesztelnek, és a tervek szerint elsőként Nagy-Britanniában, majd Németországban kínálnak majd. 
 A technológia nem új, az viszont egyedülálló, hogy a mobiltelefonok helyzetére vonatkozó adatokra építve a reklám- és marketingszakma számára fejlesztett szolgáltatást indítanak, vagyis eladják az előfizetők mozgásáról tárolt adatokat - emelik ki lapbeszámolók, amelyek szerint jogvédő szervezetek bírálják az elképzelést. Ugyanakkor a Gfk hangsúlyozza, hogy a szolgáltatás révén nem lehet azonosítani az előfizetőket, mert csak összesített adatokat kínálnak. 
 A tervet a német gazdasági minisztérium is elutasítja. A készülékek helyzetének meghatározását lehetővé tévő információk kereskedelmi forgalmazása tilos, akkor is, ha az adatokat anonimizálják - idézte a tárca szóvivőjét csütörtökön a Handelsblatt című üzleti lap.