Az ön életét is megmentheti ez a mobilalkalmazás

2015. május 15. péntek, 12:46 • www.hirado.hu
Már meg is mentette egy nő életét a közelmúltban az okostelefonos alkalmazás. Heil Zoltánné a barátnője tanácsára töltötte ki a mobiltelefonos tesztet, amelynek eredményeként az egyébként nem dohányzó beteg azt a tanácsot kapta, hogy a családjában előfordult daganatos betegségek gyakorisága miatti magas rizikófaktor okán mielőbb jelentkezzen szakorvosnál. A vizsgálaton kiderült, hogy kisméretű rákos daganat van a tüdejében, ezért azonnal megoperálták, a korai stádiumnak köszönhetően a tüdeje beteg részét endoszkópos eljárással el tudták távolítani - idézte az intézmény Szántó Zalán orvost, egyetemi adjunktust, aki hozzátette: a nőnek összességében nagyon jók a túlélési esélyei.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az intézmény klinikai központjának mellkas sebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek alkalmazása segíthet abban, hogy a daganatot már korai szakaszban fel lehessen ismerni. Néhány, pontosan összeállított kérdés alapján az applikációval gyors rizikófelmérés végezhető el, amelynek segítségével megbecsülhető a tüdőrák egyéni kockázata. Sőt, az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húszéves ember melyik rizikócsoportba tartozhat harminc- vagy negyvenéves korában.

Az E-szűrő nevű alkalmazást Androidra és iOS operációs rendszerre bárki ingyen letöltheti.

Forrás: www.hirado.hu

 

Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák ötéves túlélés esélye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencvenszázalékos is lehet. A tüdőrákos betegeknek mindössze tíz-tizenöt százaléka operálható meg, a többiek túl későn, akkor jelentkeznek, amikor a kór már előrehaladott állapotban van.