Az NFM megkezdi a hálózat- és információbiztonsági törvény előkészítését

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára 2011. március 23.-i budapesti sajtótájékoztatóján gratulált az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) újonnan megválasztott tisztségviselőinek, köztük az alelnöki tisztséget betöltő Suba Ferencnek, a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ nemzetközi képviselőjének.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértői megkezdték a hálózat- és információbiztonsággal kapcsolatos törvény előkészítését. „Az új törvény szavatolja majd a hálózatok infrastruktúravédelmét, a polgárok és az elektronikus közigazgatási szolgáltatások biztonságát” – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

 

fotó: Szigeti Tamás

 

A magyar EU-elnökség két törvényalkotási dossziéjának egyik fő eleme az európai ENISA mandátumának meghosszabbítása. „A magyar soros elnökség alatt célul tűztük ki a szervezet mandátumának 18 hónappal való meghosszabbítását annak érdekében, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetet megszüntessük.” – tette hozzá Nyitrai Zsolt. Az Európai Unió Távközlési Tanácsának elnöki tisztét betöltő államtitkár gratulált az ENISA új tisztségviselőjének, Suba Ferencnek, aki magyar szakemberként az ENISA alelnöki tisztségét töltheti be a március 22.-én megtartott budapesti tisztújítást követően. Suba Ferenc korábban az ENISA 2004-es megalakulásakor és 2007-től is betöltötte a szervezet alelnöki tisztségét.

Az ENISA tevékenysége arra irányul, hogy az Európai Unióban a hálózat- és információbiztonság kellően magas szintű legyen. Ennek érdekében az ENISA szaktanácsokkal segíti a tagállami hatóságokat és az uniós intézményeket, fórumot biztosít ahhoz, hogy az érintettek megoszthassák egymással bevált módszereiket és elősegíti a kapcsolatépítést az uniós intézmények, a tagállami hatóságok, bankok és a vállalkozások között. Az EU intézményeivel és a tagországok hatóságaival együttműködve az ENISA azon dolgozik, hogy Európa-szerte megszilárduljon az informatikai hálózatok biztonsága.

NFM Sajtóközlemény