Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze

2011. május 5. csütörtök, 03:04 • MTI
Az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb eszköze - állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Europol, az uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete. A szervezett bűnözésről kétévente készülő átfogó Europol-jelentést ismertetve Rob Wainwright, az Europol igazgatója kiemelte, hogy immár a kábítószer- és emberkereskedelemben, valamint a pénzmosásban is nagy szerepet kap a világháló. Emellett - tette hozzá - természetesen nagyrészt internetes felületen követnek el olyan "hagyományosan kibernetikai jellegű" szervezett bűncselekményfajtákat, mint például a bankkártyacsalás, a gyermekpornó, vagy éppen az audiovizuális kalózkodás.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A drogbiznisz terén mind a szintetikus kábítószer előállításában, mind pedig piaci terítésében szerepet játszik az internet. Az illegális migrációtól a veszélyeztetett állatfajok példányaival való tiltott kereskedésen át a pénzmosási ügyletek lebonyolításáig az internet jelenti az alapvető kommunikációs eszközt a bűnözők között - állapította meg az Europol idei jelentése.

A dokumentum öt fő szervezett bűnözési gócot azonosít Európában.

Hollandia és Belgium a kábítószer-elosztás központja.

A balti államok - az orosz Kalinyingráddal együtt - az illegális orosz termékek fő tranzitállomásának számítanak, valamint innen indulnak ki nemzetközi hatókörű, erőszakos cselekményeket elkövető csoportok.

Spanyolország és Portugália a kokain és kannabisz Európába juttatásának fő tranzitállomása, valamint jelentős szerepet játszik az emberkereskedelemben.

Bulgária, Románia és Görögország mutatja a szervezett bűnözés legnagyobb mértékű erősödését, részben azzal, hogy ide érkeznek a Fekete-tengeren át szállított illegális árucikkek, valamint e térségen át nagyon megugrott az illegális bevándorlás.

Végezetül továbbra is Olaszország a pénzhamisítás, egyéb termékek hamisítása, továbbá az emberkereskedelem egyik legnagyobb európai központja.

Forrás: MTI

Kapcsolódó anyagok:

EUROPOL

Europol Organised Crime Threat Assessment 2011