Az Ericsson már az 5G-t teszteli Japánban

2014. május 15. csütörtök, 07:54 Ericsson • Ericsson, 5G, Japán, teszt, LTE,
Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DOCOMO és az Ericsson az idei évben az 5G technológia próbaüzemével bővíti hosszú távú együttműködését. A szolgáltató folyamatosan bővíti LTE hálózatait, jelenleg pedig az 5G fejlődés által jelentett felhasználói élményre és az új gép–gép (M2M) alkalmazásokra készíti fel azokat. Az új technológia alkalmazásának jellemzője a mobil szélessávú összeköttetések számának többszörösére emelése és a forgalommennyiség gyors növekedése lesz. Az 5G mindenki – és minden eszköz – számára lehetővé teszi a korlátlan információ-hozzáférést. Az NTT DOCOMO tervei szerint az Ericsson 5G próbarendszerével rendkívül nagy, több mint 10 Gb/s adatátviteli sebességet érnek majd el, több mint ezerszeresére növelve a rádióhálózat kapacitását a jelenlegi LTE hálózatokhoz képest.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Ericsson kifejezetten az 5G próbaüzemre fejlesztett ki speciális antennatechnológiákat, amely szélesebb sávtartományokon magasabb frekvenciákon rövidebb átviteli időközt tesz lehetővé, továbbá alapsávos egységekkel felszerelt rádió-bázisállomásokat is.

„Az 5G kulcsfontosságú összetevője lesz az iparág fejlődésének, a hálózatba kapcsolt társadalom irányába, – mondta el Ulf Ewaldsson, az Ericsson vezető alelnöke és műszaki vezérigazgatója. – Rendkívül izgalmasak az NTT DOCOMO-val folytatott, a próbaüzemre vonatkozó együttműködésünk során vizsgált technológiák. Ez a jelenleg is tapasztalható iparági átalakulás fontos lépése”.

A próbaüzem az új antennatechnológiákon felül a következő technológiai területeket is lefedi: heterogén hálózaton alapuló makro- és mikrocellás architektúra, 15 GHz-es frekvenciasávot használó szélessávú kommunikáció, valamint nagy sebességű, nagy kapacitású átvitel.

Az Ericsson az NTT DOCOMO-val együttműködésben kültéri próbaüzemet hoz létre, amelyre a Japánban található Yokosukában kerül majd sor.Az Ericsson az 5G szabványok fejlesztésének vezető irányítója. Tevékenysége a jelenlegi feltáró kutatásoktól egészen az előzetes szabványosítási munkákig terjed, befolyásos szabványosítási testületekkel és iparági csoportokkal együttműködésben. Egyik kulcsszereplő a hálózati technológiák következő generációjának kialakításában, azok kereskedelmi forgalomba hozatalában.

Az Ericsson az 5G átvitellel kapcsolatos együttműködés támogatásaérdekében új kutatási labort hozott létre. Az iparági kutatás még folyamatban van; az 5G kereskedelmi telepítésére a 2020-as év felé közeledve lehet számítani.