Az MKB az elsők között alkalmaz nyílt banki platformot

2019. február 21. csütörtök, 10:00 • m2mzona.hu
Február 7-én élesítette a pénzintézet a PSD2 megfelelést biztosító fejlesztését. A platformot az MKB Fintechlab az általa inkubált FintechBlocks-szal közösen fejlesztette. A bank idehaza az elsők között – az EU direktívájának megfelelően – nyitotta meg API-jait, lehetőséget teremtve ezzel az ügyfelek életét megkönnyítő, újabb biztonságos fintech fejlesztések számára.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Európai Unió által előírt direktíva a PSD2 (Payment Services Directive – pénzforgalmi Irányelv) rendelkezik arról, hogy amennyiben az ügyfél azt előzetesen jóváhagyja, a bank köteles hozzáférést biztosítani az ügyfél fizetési számláihoz a számlainformációkat összesítő szolgáltatók és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatók részére. Ezen cégeknek természetesen rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel.

A hozzáférés az úgynevezett API-kon keresztül történik. Az API (Application Programming Interface) olyan szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy különböző alkalmazások egymással kommunikáljanak. Az API-k segítségével a bankok a kötelező elemeken túl, üzleti szolgáltatásként további adatokat oszthatnak meg, új stratégiai partnerségeket köthetnek más piaci vagy fintech szereplőkkel, ezáltal javíthatják folyamataik hatékonyságát.

A pénzintézet több alkalommal is sikerrel tesztelte saját nyílt banki platformját. 2017-ben az MKB Fintech Akadémia 150 fejlesztője tesztelte és értékelte a rendszert, 2018-ban pedig az MKB Fintech Hackathon keretében születtek sikeres üzleti megoldások.