Az IoT után jöhet a Test Internete

2019. május 31. péntek, 11:00 • m2mzona.hu
Éppen azért, hogy megkülönböztessék az általános, nem egészséggel kapcsolatos hordozható eszközöktől, már elterjedőben van az úgynevezett IoB, vagyis Internet of the Body rövidítés.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Egy szép napon egy Dr. María Ángeles Medina nevű spanyol gyógyszerésznő futni indult. A férje meglepte egy jól ismert gyártó fitneszeszközével, hogy futás közben is tudja mérni a pulzusát.

Maríának feltűnt, hogy amikor kocogás közben felvette férje ajándékát, az rendre túl magas értékeket mutatott, de úgy vélte, hogy biztosan a műszer hibásodott meg.

Ám nyolc hónap elteltével úgy döntött, hogy beszerez egy kifejezetten orvosi eszközt, a sportolásra használt műszer ellenőrzésére. Mivel meglepetésére mindkettő ugyanazt az értéket mutatta, megvizsgáltatta magát, és kiderült, hogy a Barlow-szindróma nevű szívbillentyű rendellenességtől szenved. Mivel időben észrevették, nem volt visszafordíthatatlan a folyamat. Egy háromórás szívműtétnek köszönhetően most már sokkal jobban érzi magát.

María nem csak pulzusmérőnek köszönheti, hogy megmenekült, hanem orvosi szakértelmének is, amely segített felismerni, hogy „valami nincs rendben”. Sajnos valószínű, hogy egy laikusnál már későn derülne ki, hogy mitől mért magas értékeket a pulzusszámláló.

Bár mindenkit, aki akár csak alkalmanként sportol, évente (legalább) egyszer alaposan ellenőriznie kellene egy orvosnak, a gyakorlatban ezt nagyon kevesen teszik meg. Különösen igaz ez több tízezer futóra.

Ugyanakkor egyre elterjedtebbek a különböző gyártóktól származó, többféle paramétert is mérő hordozható eszközök – vagy pont ellenkezőleg, ugyanazokat a paramétereket mérik különböző eszközökkel és letölthető alkalmazásokkal. Jó néhány alkalmazás csatlakoztatható különféle platformokhoz, mint például a Microsoft Health, Google Fit, vagy Apple Health. Tehát manapság már rengeteg lehetőség van arra, hogy adatokat gyűjtsünk a saját testünkről, akár több forrásból is. Ez egyszerre lehet jó, és egyszerre eredményezhet káoszt a Big Data feldolgozásában.

A Test Internete


Éppen ezért, hogy megkülönböztessék az általános, nem egészséggel kapcsolatos hordozható eszközöktől, már elterjedőben van az úgynevezett IoB, vagyis Internet of the Body rövidítés.

Az IoB-eszközök kifejezetten a testen – vagy a testben – hordhatók, és a szervezet különféle értékeit mérik és osztályozzák.

Mi lenne, ha az összes IoB-eszköz adatait össze tudnánk gyűjteni, és egy speciális, kognitív számítástechnikai rendszerrel feldolgozni? Például, ha valaki szívritmuszavarral, magas vérnyomással küzd, és 48 órán belül három kilogrammnyi súlyveszteséget ér el, akkor okkal gyanakodhatnának súlyos szív- és érrendszeri problémára akár néhány órán belül.

Mint fentebb már megemlítettük, az adatokat több különböző forrásból is vehetjük, és pusztán az eredmények ismerete sem feltétlenül vezetne megelőzéshez. Ha viszont a folyamatba belevesszük a kognitív számítástechnikát is, akkor a rendszer már időben figyelmeztetheti viselőjét arra, hogy orvosi segítséget kell kérnie, vagy akár riaszthat egy sürgősségi egységet is, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket.