Az idei év kilenc legnépszerűbb böngészője, a malware biztostól az elkerülendőig

2019. szeptember 4. szerda, 13:00 Kiss Franciska
2019-ben is hatalmas harc zajlott a felhasználók kegyeiért böngésző fronton, így izgalmasabbnál izgalmasabb bővítmények és szolgáltatások kerültek piacra, egy kis túlzással, nap nap után. A webböngészők egymásralicitálása meghozta az eredményét, az internet népe ugyanis döntött, a Top Ten Reviews pedig rangsorolta a top kilencet.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Noha a böngésző kiválasztása nem tartozik az élet legfontosabb kérdései közé, mégis érdemes komolyan fontolóra venni a dolgot letöltés előtt, ugyanis a tökéletes webböngésző sok fejfájástól kíméli meg az internet kalandorát, a vírusokkal tarkított, malware-ktől hemzsegő, adathalászoktól nyüzsgő online vadvilágban. Ehhez nyújt segítséget az alábbi lista, ami előnyöket, hátrányokat felvonultatva mutatja be az idei év legjeit, és nemjeit.

Mozzila FireFox, a mindenekfelett álló

A Windows, macOS, Android, iOS kompatibilis internetes böngésző az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb, amin az oldalak betöltése sem várat magára, mégis a legjobb kiegészítője, hogy anélkül lehet szörfölni a neten, hogy sütiket vagy internetes előzményeket nyomon követő aktivitást kelljen eltűrni. Ehhez persze be kell állítani a szükséges dolgokat, de a lényeg, hogy más böngészővel szemben, itt erre van lehetőség.

Előnye:

- hiba nélkül, megbízhatóan blokkolja a rosszindulatú programokat
- gyors manőverezést tesz lehetővé, és az inkognitó üzemmódban sincs ez másképp

Hátránya:

- nincs élő támogatás
- a nyitóoldal tele van hirdetéssel
- a könyvjelzővel ellátott oldalakat pedig nem mindig egyszerű megtalálni
 


Google Chrome, a legjobb a Google Drive-nak

Szintén mindennel kompatibilis, amivel a MozzilaFirefox, de főként a telefonon és tableten netezőket célozza, sőt jobban is fut az Androidon a Mozillánál. Plusz, ha több eszközt használunk egyszerre, nem kell bajlódni az adatok átvitelével, elegendő megnyitni a Drive-ot, hogy minden rendelkezése álljon, géptől függetlenül.

Előnyei:

­ a már korábban említett kompatibilis platformtól és eszköztől függetlenül
- a szinkronizálásnak köszönhetően minden eszközön azonos beállítás érhető el
- már a címsorból is lehet indítani a keresést

Hátrányai:

- nincs telefonos ügyfélszolgálat, support
- sokkal nagyobb a rendszererőforrás igénye, mint akármelyik másik böngészőnek

Microsoft Edge, az üzemidő őrangyala

Windows, macOS, Android, iOS – egyikkel sincs kompatibilitási problémája, leszámítva a Windows 10-nél régebbi gépeket. Sokkal gyorsabb és kezesebb, mint az Internet Explorer, amelynek helyettesítésére szolgált. Sőt, bizonyos szempontból jobb választásnak ígérkezik a régebbi gépeken, mint a Chrome vagy a Firefox, mert kevesebb memóriát (RAM) használ, így gyorsabb, és az akkumulátor üzemidőt is kíméli, ami egy laptop esetében jó pont. A kompromisszum? Nincs sokféle bővítmény és alkalmazás.

Előnyei:

- biztonságos
- gyors
- egyszerű

Hátránya pedig:

- Windows 10 előtti gépeken nem nagyon fut
 

Safari, a legjobb a MAC-nek

Kompatibilis majdnem mindennel, akárcsak a többi böngésző, és gyakorlatilag pillanatok alatt meg lehet tanulni a kezelését, ha az ember hozzá van szokva az almás termékekhez.

Előnyei:

- villámgyors oldalbetöltés
- elérhető telefonos segítségnyújtás
- Mac-re designolva

Hátrányai:

- nem kompatibilis a Windows operációs rendszerekkel
- csak mobilon működik a hangvezérlés
- az eszköztárakat nem lehet testreszabni

Opera, a futottak még kategória

Kompatibilitás Windows, macOS, Android, iOS rendszerekkel, hasonló a Google Chrome-hoz, mert ugyanazt az alapprogramot használja, viszont abban egyedülálló, hogy a felbukkanó oldalsávban rögzíthetjük a kedvenc webhelyekre mutató linkeket, de e-mail és csevegőfelületeket is.

Előnyei:

- hasonló a Crome-hoz

Hátránya:

- a régebbi weboldalak nem ismerik fel, így tiltják a hozzáférést

A második öt pedig: Maxthon, Avast Secure, Avant, Seamonkey, ezutóbbira, mind elkerülendőre hivatkoznak.