Az Ericsson 5G-s tesztberendezése 25 gigabájt feletti adatátvitelre is képes

2016. február 25. csütörtök, 13:56 • www.mti.hu
Az Ericsson 5G technológiát alkalmazó hálózati berendezéseinek prototípusai másodpercenként 12 gigabájt felhasználónkénti mobiladat-átviteli sebességre képesek, a valós hálózati környezetben megvalósított tesztek során azonban 25 gigabájtos letöltési sebességet is sikerült átlépniük - közölte a cég az MTI-vel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója a barcelonai Mobil világkongresszuson élőben is bemutatta az 5G Radio prototípusait. 
    
Az 5G technológia kereskedelmi bevezetése 2020-ban várható, a piacvezető mobilszolgáltatók azonban már tesztelik a rendszereket és készülnek az 5G szabványosítására is - tájékoztatta az Ericsson az MTI-t. A vállalat arra számít, hogy a 2020-as tokiói nyári olimpián már működni fog az első ilyen rendszer.
    
Az Ericsson szakértői úgy vélik, az 5G technológia nyújtotta teljesítmény hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a mobilelérésig, a központig és a felhőig. A több gigabájt sebességű adatátvitel nemcsak az okostelefonok és mobileszközök terjedésével nagy ütemben növekvő adat- és videóforgalom jelentette egyre nagyobb terhelés kiszolgálására képes, hanem az otthoni vezetékes internetkapcsolat kiváltására is alkalmas. 
    
Az 5G nagy hatással lesz a dolgok internetére (Internet of Things - IoT) is, lehetővé válik például az intelligens járművek és közlekedési rendszerek alkalmazása, a nehézgépek távoli irányítása, vagy éppen a távműtétek elterjedése.