Az élelmiszertechnológia az ipari és kutatóhelyi együttműködésekkel lehet eredményes

2018. április 4. szerda, 22:58 • www.orientpress.hu
Az új élelmiszer-technológiai megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes ‒ mondta Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese szerdán, az agrár- és élelmiszer-technológiai innovációkról szóló nemzetközi konferencián, Budapesten.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A hivatal szerdai közleménye szerint Monszpart Zsolt a rendezvény nyitóelőadásában elmondta, hogy a 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programokban mintegy 25 milliárd forint fordítható az élelmiszer-technológiai programokra. Kaposváron 4,2 milliárd forint támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre ‒közölte. A 2015 óta magyar forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forinttal támogatja az egészséges és helyi élelmiszerek előállítását, az agrárinnovációt.

Hozzátette, a magyar vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítése is szükséges. Kifejtette, az élelmiszer-biztonság és a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésére több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a magyar kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője elmondta, a konferencia újabb projektek indítását alapozhatja meg egyebek mellett a feldolgozási folyamatok működésének javításáról, az energia, víz, anyag, munkaerő hatékony felhasználásáról és a veszteségek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztéséről szóló előadásokkal és workshopokkal.

A kétnapos rendezvényen 13 ország 130 magyar és nemzetközi szakembere vesz részt.

Az eseményt az NKFIH közreműködésével a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara ‒Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezte az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatóságának támogatásával - olvasható a hivatal közleményében.