Az élelmiszeripar nem csak a nagyoké – tegnap Debrecenben járt az MVP

2019. május 30. csütörtök, 13:00 Kiss Franciska
A Modern Vállalkozások Programja a tegnapi nap során az élelmiszeripar digitális változásait hozta karnyújtásnyi közelségbe a döntéshozók számára. A rendezvény fő üzenete nem volt más, minthogy a technológia alkalmazása már nem versenyelőnyt jelent, hanem alapvető követelménnyé nőtte ki magát.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Reggel tíz órára közel hatvan érdeklődő gyűlt össze az MVP rendezvényén, ahol az állami oldaltól kezdve egészen a kisvállalkozások szempontjáig, minden téma terítékre került.

Az eseményt Dr. Solymár Károly Balázs az ITM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára nyitotta, aki a gazdaság digitalizációjáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a gyakran ismételt „aki kimarad az lemarad” frázis már érvényét vesztette, hiszen a technológia integrálása gyakorlatilag alapkövetelménnyé nőtte ki magát.

Dr. Solymár Károly Balázs előadásában számtalanszor kitért az élelmiszeripart érintő támogatásokra, és a Modern Vállalkozások Programjának szerepvállalására is.

A második előadó az MVP vezető IKT tanácsadója, Koleszár Péter volt, aki reagálva az elhangzottakra, röviden képet adott arról, hogy jelenleg hol tart a vállalkozások digitalizációs kedve, valamint külön blokkot szentelt az élelmiszeripari vállalkozásoknak is. Mint előadásából kiderült, az EU-s átlaghoz képest jócskán le vannak maradva a hazai vállalkozások, ugyanakkor az élelmiszeripari kkv-k kifejezetten nyitottak a fejlesztésekre.

A délelőtt során az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének alelnöke, Csonka Endre is felszólalt, aki összességében mutatta be a hazai élelmiszeripar digitalizációs kihívásait. Ezután betekintést nyerhettek a résztvevők a digitalizáció gyakorlati térhódításába, és abba, hogy miként manifesztálódik a jelenség a gyakorlatban. Erről Meszesi János Zsolt az AVE Ásványvíz ügyvezetője beszélt.

A digitalizáció alapos felvázolását követően érkeztek a kézzel fogható digitális megoldások az élelmiszeriparból, amelyekről Kovács Attila a Woodpecker Kft. projektvezetője beszélt. A kávészünet előtt pedig egy kicsit belepillanthattunk a jövőbe is Dr. habil Polereczki Zsolt a Nutrimed Étrendkiegészítő Kft. ügyvezetője által.

Mint kiderült, a jövő élelmiszeriparában nem csak a gyártási, hanem a fogyasztói szokások is sokkal inkább technológia-súlypontúak lesznek. Az adatok begyűjtése és az adatokból való kiindulás egy-egy étrendkiegészítő előállításakor, a személyre szabott étrend kialakításakor teljesen hétköznapivá fog válni az elkövetkező tíz évben hazánkban is.

A programot egy kerekasztal beszélgetés várta, amely során a digitális iparfejlesztés aspektusok kerültek fókuszba, természetesen élelmiszeripari megközelítésből.