„Az 5G olyan technológia, ami elől nem lehet kitérni” – az ITU megnyitóceremónián jártunk

2019. szeptember 9. hétfő, 13:25 Kiss Franciska
Négy év után ismét Budapestre érkezett az ITU, az ünnepélyes megnyitóceremóniát követően Houlin Zhao, az ITU főtitkára összegezte az elmúlt időszak mindenkit lázban tartó kérdéseit, az 5G-től kezdve a mesterséges intelligencián át, a Kína-USA vitáig, amellyel kapcsolatban álláspontot is foglalt. A megnyitón Palkovics László részletezte a hazai IKT evolúcióiját, valamint egy bejelentés is elhangzott.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A mai nappal startolt el Budapesten a világ egyik legfontosabb eseménye az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület ITU Telecom World 2019 távközlési konferenciája, ami a telekommunikációs és digitális fejlesztésekről szóló globális információtudását tárja a nagyérdemű elé.

Az ünnepélyes megnyitóceremónia a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor beszédével kezdődött, majd az ITU főtitkára, Houlin Zhao és az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, Palkovics László foglalta össze az elmúlt négy év történéseit, és reflektált a jelenben zajló kihívásokra, geopolitikai helyzetre is.

„Ez a technológia lesz a jövőbeni társadalom alapja”

„Míg négy évvel ezelőtt az 5G-ről, mint tervről beszéltünk, az mára már valósággá vált, és a magyar stratégiában is szerepel” – mondta Houlin Zhao, az ITU főtitkára. Az újgenerációs mobilinternethálózattal kapcsolatban az is elhangzott, hogy hazánkban novemberben, de legkésőbb az év vége előtt már elérhetővé válik.

Az 5G-vel kapcsolatban a főtitkár kifejtette, hogy az cégektől és országoktól független, globális technológia, amelyet maga az ITU definiált. „Az 5G minden technológia szempontjából fontos, amire nagyon kell támaszkodni, és aminek mindenhol ott kell lennie. Geopolitikai megfontolástól függetlenül, minden országban prioritás az 5G. Az, hogy ezt ki fogja szolgáltatni? A Samsung, a ZTE, stb., egyszóval a nagy cégek.” – utalt a főtitkár az USA-Kína Huawei miatt kirobbant feszült helyzetére.

Palkovics László a téma kapcsán szintén véleményt formált, miszerint „ha félretesszük a kereskedelmi és politikai megfontolásokat, teljesen legitim, hogy minden technológiában van veszély, és a jogszabályalkotásnak az a feladata hogy a megfelelő vonatkoztatási pontokat kijelölje, hogy elkerülje a kockázatot.”

„Ha van bizonyíték arra, hogy egy cég megoldásában technológiai kockázat van, akkor azt le kell tesztelni. feltételezésekből nem szabad kiindulni, mert ez hátráltatja a technológia bevezetését” – fűzte hozzá az ITM minisztere.

Az ITU főtitkára szerint ez a technológia lesz a jövőbeni társadalom alapja, és sokkal gyorsabban fog fejlődni a szóban forgó 5G, mint az eddig vártuk. „Mindenki azt szeretné látni, hogy az 5G zökkenőmentesen bevezetésre kerüljön” – tette hozzá.


A Smart ABC-és a legfontosabb szerepet betöltő kkv-k nyomában

A kis-és közepesvállalkozások komoly forrásai az innovációnak és nagy gazdasági erőt képviselnek, a fenntartható gazdaság aspektusából is. „Ezért az volt a kérésünk a tagországok felé, hogy vonják be a kkv-kat, támogassák őket” – mondta Houlin Zhao, akinek szavai értő fülekre találtak, mert idén 45 ország 270 kiállítója jött el, és egy digitális kiállítás keretein beül mutatja be, az innovatív kezdeményezéseket, kkv-kat és technológiákat, a világ minden tájáról, nemzeti és tematikus pavilonokban és független kiállítási standokon.

A Smart ABC-től (Smart Artificial Intelligence, Banking, Cities — Okos mesterséges intelligencia, bankolás, városok), az 5G-től, az okos mezőgazdaságtól, az e-hulladékkezeléstől vagy a műholdaktól az intelligens közlekedésig, az okos otthonokig, az éghajlatváltozás mérsékléséig, a háziállatok egészségügyi ellátásáig, a digitális pénzügyekig és még sok más területen.

„Nagyon sok a kihívás, de annak érdekében, hogy az új technológiák, amit az 5G, az IoT, az MI és a big data jelentenek, kiaknázhatók legyenek, ahhoz együtt kell működnünk, és erről szól ez a konferencia” – mondta az ITU főtitkára.

A kis-és középvállalkozások szerepnövelése kapcsán Palkovics László azt mondta, hogy növekszik a kkv-k innoválási kedve, és „ami Magyarországot illeti, a digitalizáció, mint olyan, nagyon fontos szerepet játszik. A GDP több, mint húsz százaléka a digitalizációból jön. A kisebb országok is lehetnek sikeresek, ha megfelelő döntéseket hoznak.”


Analóg módon állítottak emléket a digitlizált jövőnek

Az ITU főtitkára a digitalizciót érintő felvetésekkel kapcsolatban egy célkitűzést határozott meg, mint mondta: 1,5 milliárd embert szeretnének online-ná tenni a jövő év végiéig.

„Sok előrehaladást értünk el, de a népesség közel fele nincs online kapcsolatban. Amikor a régióba érkeztem, azt láttam, hogy mindenhol nagyon komoly prioritással bír az IKT. Komoly és jó támogatást kapunk a csúcsról, a döntéshozók részéről, de így nagyok a kihívások” – zárta gondolatait az ITU főtitkára.

Végezetül az esemény margójára a Magyar Posta egy emlékbélyeget készített, amelynek leleplezése a kora délutáni sajtótájékoztatón történt.

„Büszke vagyok arra, hogy a távközlési kommunikáció hazai fejlődésének a Posta is partnere lehetet. Egy olyan iparágról beszélünk, ami a legbefolyásosabb ágazattá nőtte ki magát, az elmúlt egy-két évben, és aminek a fejlődése most is dinamikus. Személyesen is fontosnak tartom, hogy nyoma legyen ennek a bélyegtörténelemben. Az 5G, az okosvárosok elterjedése közepén, kell, hogy legyen Magyarországnak is emléke erről” – mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója.

A bélyegen egyébként a digitális adatközlés szimbólumai, és az esemény logoja található. Holnap is komoly izgalmakkal kecsegtet az ITU, ahol az Infotér is egy komplett szakmai nap keretein belül hozza el a szektor legfontosabb újdonságait, biztonsági aspektusból.