Áttekintés Európa Digitális Menetrendjéről (Europe`s Digital Agenda 2010-2020)

Az Európai Bizottság 2010 májusában mutatta be az Európai Digitális Menetrendet amely akcióterv és stratégia 2010 és 2020 között hivatott az EU gazdaságának fellendülését előmozdítani és a digitális korszak vívmányait a társadalom minden szintjén elterjeszteni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Háttér:

Az európai termelékenység növekedésének fele az elmúlt 15 évben az információs és kommunikációs technológiáknak volt köszönhető és ez a trend valószínűleg erősödni fog. A menetrend hét kiemelt tevékenységi területet vázol fel: egységes digitális piac létrehozása, az interoperabilitás javítása, az internetbe vetett bizalom és az online biztonság előmozdítása, sokkal gyorsabb internet-hozzáférés, a kutatási és fejlesztési beruházások növelése, a digitális ismeretek elterjesztése és az inklúzió ösztönzése, valamint információs és kommunikációs technológiák alkalmazása olyan társadalmi kihívások megoldására, mint a klímaváltozás vagy a népesség elöregedése. Az eddig tapasztalt előnyös jelenségek többek között az elektronikus fizetés és számlázás leegyszerűsödése, a távorvoslás gyors elterjedése és az energiatakarékos világítás. A fenti hét területen a Digitális Menetrend mintegy 100 nyomonkövetési intézkedést helyez kilátásba, melyből 31 törvényhozási aktus. A Digitális Menetrend az ésszerű, fenntartható és inkluzív fejlődés érdekében létrehozott Európa 2020 stratégia hét kiemelt célkitűzése közül az első.
„A digitális forradalom előterébe az európai polgárok és vállalkozások érdekeit kell helyeznünk, és ezért a lehető legjobban ki kell használnunk az információs és kommunikációs technológia (IKT) lehetőségeit a munkahelyteremtés, a fenntarthatóság és a társadalmi integráció előmozdítása érdekében" – nyilatkozta Neelie Kroes, a Bizottság Digitális Menetrendért felelős alelnöke. „A ma bemutatott nagyívű stratégia tisztán megmutatja, mire kell az erőinket összpontosítanunk az következő években. Hogy teljes egészében felismerhessük az Európa digitális jövőjében rejlő lehetőségeket, számítunk a tagállamok, az IKT-szektor, valamint a többi fontos gazdasági szereplő elkötelezettségére.”

A stratégia részletes menetrendjét és a célkitűzések pontos felsorolását az alábbi kapcsolódó Word dokumentumban csatoltuk.