"ATM cash-out": összehangolt támadás indulhat az ATM-ek ellen

2018. augusztus 16. csütörtök, 14:00
Aggasztó hír látott napvilágot kedden. Az FBI trükkös hackertámadást sejt, ami felbecsülhetetlen anyagi károkat okozhat mind a bankoknak, mind az érintett bankszámlatulajoknak. Korábban a National Bank of Blacksburgot fosztották ki a mostanihoz hasonló módszerrel, méghozzá kétszer is egymás után.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A Szövetségi Nyomozó Iroda értesülési szerint „korlátlan” mennyiségű pénz leszívásra készülnek hackercsoportok, egy összehangolt világméretű támadás keretén belül. A célpontok a bankautomaták.

"ATM cash-out"

A hangzatos elnevezés mögött egy már jól bevált módszer rejlik, amellyel már több ízben, világszerte megkopasztották a bankokat. A legutóbbi ilyen támadás a múlt héten történt, ott közel 13 millió dollárnyi készpénzzel rövidítették meg a kiberbűnözők India egyik nemzetközi bankját. A támadók 28 különböző országból, egyszerre vettek fel pénzt a hamis kártyákkal.

A technika a klónozáson alapszik. A hackerek az adathalászat során megszerzett adatok felhasználásával bankkártyamásolatokat készítenek, amelyek használatával gyakorlatilag bámennyi pénzhez hozzájuthatnak. Csupán a megszerzett adatok és lemásolt kártyák száma szabhat limitet a pénzesőnek.

Az ilyen akciókat általában hétvégére, és az ünnepnapokhoz közeli dátumra időzítik a támadók, akik előtte kiiktatják az ilyen esetekre létre hozott pénzfelvételkorlátozásokat, kártyalimiteket.

Az FBI egyelőre nem árulta el, hogy mely bankok vannak veszélyben, de a CNN megkeresésére a nyomozóiroda elárulta, hogy már tájékoztatták a pénzintézeteket. A nagyobb bankok, mint a Wells Fargo és a JPMorgan Chase még nem kommentálták az ügyet.

Növekvő tendencia

2016-ban és 2017-ben is volt már az ehhez hasonló eset, amikor a hamis kártyákkal igyekeztek minél több pénzhez hozzájutni a támadók. Brian Krebs amerikai újságíró szerint az ATM cash out-hoz hasonló lopások egyre gyakoribbá válnak, sőt a zsurnaliszta azt is hozzátette, hogy akár a hétvégén kiderülhet, hogy mely bankok az érintettek a mostani támadásban.