Átlag 20-30 helyen lyukas a virtuális pajzs

2015. július 8. szerda, 16:24 • www.hirado.hu
Akadnak azonban cégek hazánkban, amelyekben a feltárt biztonsági problémák száma a 100-at is megközelítette – derül ki a Hunguard belső felméréséből. Úgy látják az elmúlt évek trendjeit elemezve a szakértők, hogy átlagosan 20-30 feltárt biztonsági problémával találkozhatunk a hazai vállalatok IT rendszereiben. Csak nagyon kevés vállalat esetében tártak fel tíznél kevesebb problémát, azonban akadtak cégek, ahol akár 50-70 különböző súlyosságú biztonsági hiányosságot is azonosítottak. A vállalatok leggyakrabban adatlopás áldozatai lesznek – vállalati levelezések, ügyféladatok, személyzeti nyilvántartások, pénzügyi adatok és adatbázisok jelentik a támadások célpontjait. Habár az ilyen jellegű adatok pénzbeli értékét nehéz megadni, a nemzetközi felmérések szerint egy-egy adatelem – például egy címlista egyik eleme, dolgozói adatokat tartalmazó fájl – ügyféladat, vállalati levelezés egy eleme – az előállításába fektetett erőforrásokat figyelembe véve nagyságrendileg 160 dolláros veszteséget jelent.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Sok kicsi sokra megy. A vállalati adatok eltulajdonítását célzó egy-egy támadás a nemzetközi felmérések alapján átlagosan 3,5 millió dolláros károkat okozott a vállalatoknak 2014-ben. Ez egy átlagérték, a kis- és közepes vállalatok esetében ez a kárösszeg jellemzően alacsonyabb, de a nagyvállalatok esetében jelentősen meg is haladhatja ezt. Igaz, utóbbi már elsősorban ipari kémkedést, a vállalati know-how és terméktervek eltulajdonítását feltételezi.

A közhiedelemmel ellentétben a vállalatoknak nem csak az adatlopásokra és a know-how eltulajdonítására kell felkészülniük, de egy biztonsági rés rossz szándékú felhasználása akár az egész termelő vállalatot is megbéníthatja. Tavaly decemberben egy németországi acélműben vették át az irányítást az olvasztó kohó automatizált rendszerei felett a hackerek, ami az eszközök fizikai sérüléseihez vezetett. Ilyen támadásra a nemzetközi vállalatok magyarországi gyáraiban is érdemes felkészülni. Ha fizikai károk nem is keletkeznek, egy-egy néhány órás, félnapos leállás is több százmillió forint értékű károkat okozhat.