Átadták az első új típusú diákigazolványokat

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos átadta az első új típusú diákigazolványokat. Mihalovics Péter úgy fogalmazott: „Az új okmány Európa minden pontján biztosítja a fiatalok számára a megfelelő utazási, kulturálódási, szórakozási és sportolási lehetőségeket”. A budapesti Központi Okmányiroda épületében tartott rendezvényen Vetési Iván, a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításának összefogásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: „Az új típusú diákigazolvány kibocsátása a kártyarendszer megvalósításának első állomása, amellyel a kormányzat célja az, hogy a jövőben egységesítsék az állam által kibocsátott okmányokat és belépőket, így a polgárok a jelenleginél kevesebb igazolvánnyal, kártyával rendelkezzenek”.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az új okmány széles alkalmazási spektrumú, hiszen amellett, hogy - a korábbihoz hasonlóan - azonosításra alkalmas, széles körű kedvezményeket is biztosít. Vetési Iván kifejtette, hogy e kártyák már chippel felszereltek, ugyanakkor használatukhoz még ki kell építeni a megfelelő olvasó-rendszereket. Addig az igazolványra továbbra is elhelyezendő lesz a már ismert érvényességi matrica. A forgalomban lévő kártyákat felmenő rendszerben cserélik le, vagyis azokat az új igénylők kapják meg automatikusan, illetve a régi kártyát valamilyen okból elvesztők is. A teljes cserélődés előre láthatóan mintegy 6 évet vesz majd igénybe.

Vetési Iván (fotó: Botár Gergely)

Olcsóbb lesz

A diákigazolványok árával kapcsolatban kiemelte, hogy azok összességében olcsóbbá válnak, hiszen az eddigi 550, illetve a felsőoktatásban 1600 forintos ár mellett még a fénykép készítéséért is külön kellett fizetni, mostantól azonban egységes, 1400 forintos térítés ellenében állítják majd ki, ráadásul fotót sem kell külön készíttetni.

Fotó: Botár Gergely

A magyar gazdaságra is jótékony hatással lehet

A felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár az oktatási élet nagyon fontos napjának nevezte az új diákigazolvány forgalomba kerülését, hiszen - mint mondta - a tanulóknak ez is nélkülözhetetlen eszköz ahhoz, hogy valóban európaiakká válhassanak. „Az új kártya intelligenciája megegyezik egy felsőoktatásban tanuló hallgatóéval” - fogalmazott. Kis Norbert hozzátette, azt remélik, hogy a kártya széles kedvezményeket nyújtó képessége a magyar gazdaságra is jótékony hatással bír majd.

Mihalovics Péter (fotó: Botár Gergely)

Mihalovics Péter a tavaly decemberben elfogadott Új Nemzedék Jövőjéért Program jelentőségéről beszélt, amellyel - fogalmazott - az a legfőbb céljuk, hogy „szárnyakat és gyökereket” adjanak a fiataloknak. Ehhez - jegyezte meg - elengedhetetlen volt egy európai színvonalú diákigazolvány is. A miniszteri biztos leszögezte, hogy az új okmány Európa minden pontján biztosítja a fiatalok számára a megfelelő utazási, kulturálódási, szórakozási és sportolási lehetőségeket.

 

Az eseményen Mihalovics Péter két tanulónak adott át új igazolványokat (fotó: Botár Gergely)

A diákigazolvány az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program EKOP-2.3.6 2011-2011-0001 azonosító számú „Oktatási és Kormánytisztviselői funkciókat támogató kártyarendszer kiépítése” című kiemelt projekt eredményeként kerül kibocsátása. A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának és Magyarország központi költségvetésének társfinanszírozásában valósul meg. A kedvezményezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és a megvalósításban konzorciumi partnerként közreműködik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Oktatási Hivatal. A támogatás összege: 2 776 500 000 forint. A projekt megvalósítási ideje: 2011. december 1. és 2013. június 30. közti időszak.

Kapcsolódó dosszié: EKOP és ÁROP pályázatok