Alibaba - a kínai online óriás

Leggkésőbb az évtized végére egy egész Kínát átfogó, intelligens logisztikai rendszert épít ki a legnagyobb kínai elektronikus kereskedelmi óriás, az Alibaba-csoport - jelentette be a vállalat kedden a dél-kínai Sencsen városában. A százmilliárd jüan (3,7 ezer milliárd forint) alaptőkével létrehozandó vállalat célja, hogy az interneten vásárolt termékekhez kötődő logisztikai feladatokat, elsősorban a kiszállítást gyorsan és hatékonyabban lássa el.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A magyar fordításban "zöldfülű" nevet viselő Cainiaio Network Technology Co. 3-8 éven belül kezdheti meg működését, az elnevezés az abban részt vevők iparági "kezdő voltára" vonatkozik. Az Alibaba-csoport mellett a társtulajdonosok közt mások mellett a magántulajdonban lévő Fosun konglomerátum, a China Life biztosítási csoport és a pénzügyi óriás, a Citic Group, valamint számos startup cég is szerepel. Jelenleg közülük  csak kevesen  szerepelnek a logisztikai piacon.

Az Alibaba sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Cainiaót övező teljes befektetés a 300 milliárd jüant (11,1 ezer milliárd forint) is elérheti. A logisztikai hálózat kiépítését előbb a kisebb, jelenleg elmaradottnak számító régiókban kezdik meg, azt követően terjesztik ki az egész országra.

Több száz kínai várost egymással és a nagyvárosi gócpontokkal összekötve és a már meglévő lehetőségeket is a hálózatba kapcsolva tervezik a teljes rendszer kialakítását. Az áruházak, lerakatok és a fizikai infrastruktúra kiépítésén túl az internetes infrastruktúra javítása, a jelenlegi e-kereskedelmi lehetőségek bekapcsolása, az adatbázisok fejlesztése is a terv része, mindez a gyorsaságot és a pontosságot javítaná a rendszerben. 
A logisztikai szolgáltatás kifejlesztésével az e-kereskedelmi piac ma is több mint 80 százalékát magáénak tudó Alibaba-csoport a teljes szolgáltatási láncot - a kereskedés, reklám, fizetés, kiszállítás - lefedi majd az országban. Az 1999-ben egy kelet-kínai panellakásban 18 fővel megalapított Alibaba-csoport a vállalati statisztikák szerint a tavaly szeptemberrel véget ért pénzügyi évben 4,1 milliárd dolláros forgalomból 485 millió dollár nyereséget ért el.