Álhírek helyett: az 5G valódi arca

2020. július 28. kedd, 09:50
A szupergyors 5G hamarosan a mindennapjaink részévé válik, de sokak számára még megfoghatatlan, mire képes ez a technológia. Az 5G újabban az összeesküvés-elméletek kedvelt szereplőjévé vált, az ismerethiánynak és az újtól való félelemnek köszönhetően. Az 5G infrastruktúrájának kiépítése mellett ezért fontos a tájékoztatásra és a bizalomépítésre is nagyobb hangsúlyt helyezni, hiszen a használatából az állami intézményektől kezdve az ipari nagyvállalatokon át egészen az egyes felhasználókig mindenki csak profitálhat – írja a hirado.hu-n, Zsolnai György újságíró.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Álhírek és ami mögöttük van

2020 tavaszán, a világjárvány kezdetekor az Európai Unió több tagállamában 140-nél is több mobiltornyot, infrastruktúra-elemet rongáltak meg vagy gyújtottak fel az 5G veszélyességében hívő gépromboló aktivisták. A tornyok többsége egyébként nem is volt alkalmas 5G-jel átjátszására.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külön nyilatkozatot adott ki a világjárvány felfutásakor arról, hogy az 5G nem terjeszti a vírust, ez még sem volt elég ahhoz, hogy a kattintásvadász oldalak leálljanak az erről szóló álhírek terjesztésével.

Az Európai Unió által évente megállapított Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) szerint hazánk a harmadik helyen áll az 5G-re való felkészültség tekintetében a tagállamok között. Ez a szám visszaigazolja a kormány és a szakma közös erőfeszítéseit, amelyet az elmúlt években tettek az új technológia mielőbbi bevezetése és így a vele járó társadalmi és gazdasági előnyök kiaknázása szempontjából. A technológia fizikai elterjedését lehetővé tévő infrastruktúra és a ráépülő megoldások még ugyan nem vesznek körbe minket, de reális esély van arra, hogy egy évtizeden belül alapjaiban változzon meg az adatforgalomra épülő kommunikáció.

A Cisco becslése szerint 2023-ra a mobilkapcsolatok 10 százalékát már az 5G fogja kitenni, de más becslések szerint is az évtized második felére az 5G válhat a domináns technológiává – írja a portál.

Mácz: Az 5G kiépítését a bizalomépítéssel kell kezdeni

Mácz Ákos, a Digitális Jólét Program keretében elindított, iparági szereplőket, szakmai szervezeteket, valamint az állam képviselőit tömörítő Magyarországi 5G Koalíció szakmai vezetője szerint „az 5G kiépítését először a bizalomépítéssel kell kezdeni.”

Az 5G előnyeivel sokan még nincsenek tisztában, ezért fontos, hogy mindenki megismerje, az 5G milyen értékeket ad hozzá az életünkhöz – mondta el a hirado.hu-nak a szakértő.

Az 5G minden eddiginél gyorsabb mobiladat-kommunikációt tesz majd lehetővé. Ma Magyarországon a mobilhálózat átlagsebessége 40 Mbit/s, az 5G-vel ez a csúcssebesség szempontjából akár 20 Gbit/s is lehet. Éppen ezért a leggyorsabban a mobiltelefóniában lesznek majd érzékelhetők az 5G előnyei a felhasználók számára. A 4K-s, 8K-s tartalmakat, vagy éppen a 360 fokos videókat gond nélkül nézhetjük majd meg mobil eszközökön is.

Segítséget jelenthet az orvoslásban is

A koronavírus megmutatta, hogy az internethálózat egy rendkívüli helyzetben mekkora terhelésnek lehet kitéve. A kijárási korlátozások idején, amikor tömegesen álltak át a vállalatok, a munkavállalók, az oktatási intézmények a távmunkára, a távoktatásra, esetenként 40-50, de olykor 70 százalékkal is nagyobb volt az adatforgalom, mint egy átlagos időszakban. Az 5G ilyen helyzetekben is sokkal stabilabb és megbízhatóbb infrastruktúrát jelenthet majd. Nem beszélve arról, hogy az orvoslásban, a távoli betegellátásban egyre nagyobb szerepe lehet a digitális eszközöknek, amelyben a késleltetés mentes, gyors és stabil adatkapcsolat sorsdöntő szempont. Mindezek mellett ez a technológia egy időben, egyszerre, egy földrajzi területen jóval több eszközt tud kiszolgálni, mint a korábbiak.

Új korszakot nyithat az 5G több ágazatban

A hirado.hu cikke arra is kitér, hogy az 5G jeleit már néhány fa vagy egy fal is el tudja nyelni, ezért eleve nehezebben terjed, mint az alacsonyabb frekvenciát használó mobiljelek, így a jel erőssége is alacsonyabb lesz. Ezért a megengedett határértékeknél jóval alacsonyabb sugárzásra lehet majd számítani, mint akár a 3G vagy 4G esetén. Vagyis az 5G-től való félelem nemcsak eltúlzott, hanem kifejezetten alaptalan is, mivel az 5G-re való átállás összességében sokkal jobb sugárzási helyzetet eredményez majd.

Mácz Ákos szerint az 5G-t környezeti szempontból még zöld technológiának is nevezhetjük, hiszen olyan megoldásokat támogat, amelyek a fenntarthatóság irányába mutatnak. Az új technológia komoly változásokat és nagy előrelépéseket eredményezhet a közlekedésben, az iparban és az agráriumban egyaránt a szakemberek egybehangzó véleménye szerint.

A Magyarországi 5G Koalíció szakmai vezetője úgy fogalmazott a portálnak, hogy az ország érdeke, hogy nemzetközi versenyképessége érdekében időben felkészüljön az új évtizedre és kiaknázza az 5G adta lehetőségeket. A cél az, hogy hitelesen bemutassák, az 5G milyen értékeket tud teremteni.


Forrás: wwww.hirado.hu/Zsolnai György