Alaposan felkavarta a 72 órás munkahét terve a tech szektort

2019. április 24. szerda, 13:00 • hirado.hu
A Microsoft szoftvergyártó több tucat alkalmazottja is támogatásáról biztosította a kínai informatikai szektorban működő cégek dolgozóit a 72 órás munkahéttel szembeni tiltakozásukban – írta a The Verge.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Óriási visszhangot váltott ki Jack Ma, a világ legnagyobb internetes kereskedőcégének alapítója, amikor egy céges fórumon arról beszélt a dolgozóknak, hogy tekintsék természetesnek, hogy reggel 9-től este 9-ig dolgozzanak heti hat napon át. Ebből jött a sokat idézett 996-os rövidítés a nem éppen munkavállaló barát munkaidő-beosztásra.
 
Az Alibaba első embere szerint „996-ban dolgozni hatalmas áldás. Ha az Alibabánál szeretnél állást, készülj fel, hogy 12 órát kell nap mint nap dolgoznod, máskülönben minek akarnál egyáltalán idejönni? Nincs szükségünk azokra, akik kényelmesen ledolgozzák a maguk 8 óráját” – írta a The Verge.
 
A kínai kommunista párton belül sincs egységes álláspont a kérdésben. A párt szócsövének tekintett People’s Daily egy szerkesztőségi cikkben bírálta a tervezetet. A kötelező túlórák rendszere a vezetői arroganciát tükrözi és tisztességtelen a munkavállalók számára – írták.
 
A lassuló gazdasági növekedés miatt azonban erősek azok a hangok is, hogy a kínai cégek lemaradhatnak a versenyben a túlórák nélkül.
 
A Microsoft dolgozói a szoftvercég egyik fejlesztői platformján közzétett levelükben szólították fel a kínai cégeket, hogy tartsák be a heti 40 órás munkahétre és a havi 36 túlórára vonatkozó előírásokat és hogy ne blokkolják tiltakozó oldal elérhetőségét az országban. 
 
A Githubon 996.ICU néven megjelent hírfolyamra (az ICU az intenzív osztály angol rövidítését jelenti) rengeteg hozzászólás érkezett. Egy bejegyzésben összesítik a 996-os munkarend bevezetését tervező cégek listáját.
 
Kínában ezért több szolgáltató böngészőjéből vált elérhetetlen a Microsoft fejlesztői oldala, köztük az Alibaba is blokkolta azt. Alternatív böngészőkkel azonban továbbra is elérhető az oldal.
 
Ezért elképzelhető, hogy a kínai hatóságok nyomást gyakorolnak a Microsoftra a tartalom eltávolítására – írta a The Verge.
 
A Microsoft dolgozói szerint szolidaritást kell tanúsítanunk a kínai kollégáikkal, mivel a történelem azt mutatja, hogy a multinacionális cégek a nyereségért folytatott versenyben egymással szemben igyekeznek kijátszani a dolgozókat, az állások kiszervezésével és a gyenge munkaügyi szabályok kihasználásával – írták levelükben.