Ahol informatika van, ott legyen IT biztonság is!

Online IT biztonsági konferencia KKV-k nak

2020. július 14. kedd, 15:33
Nagy kihívás elé állította a kis- és középvállalkozási szektort a koronavírus-járvány első hulláma. Ugyanakkor ebben az időszakban felértékelődött számos vállalkozásban a kiberbiztonság kérdése, és a digitális eszközpark fejlesztésének ügye is. Azonban az IT biztonság még mindig nem kap akkora figyelmet a mindennapokban, mint kellene. Ezen szeretne változtatni a Modern Vállalkozások Programja a július 21-i online konferenciájával is, amelyet az IT biztonság témakörére épített. Czimbalmos Leventével, a program szakmai vezetőjével beszélgettem.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
- Infotér: Milyen kihívások elé állította a koronavírus-járvány a Modern Vállalkozások Programját?

- Czimbalmos Levente: A Programnak jellegéből fakadóan is számos olyan szolgáltatása van, ami kontaktus-igényes. Ilyen például a személyes tanácsadói tevékenység, amelyet a vállalkozásoknál kint a terepen végzünk, de egyebek mellett ilyenek a rendezvényeink is. Ezeket a szolgáltatásainkat a veszélyhelyzet alatt a tradicionális értelemben sajnos szüneteltetnünk kellett, de az első perctől kezdve kerestük az alternatívákat. Nem csak saját magunk és a Program eredményessége, hanem a bajba jutott vállalkozások miatt is fontos volt, hogy a digitális átállásban való díjmentes segítségnyújtással egy percre se torpanjunk meg. Az említettek közül néhány szabály betartásával (pl.: a feldolgozóipari és egyéb erős fizikai jelenlétet igénylő ágazatokat leszámítva) a tanácsadói tevékenységet tudtuk könnyebben megoldani a telekommunikáció segítségével, míg a rendezvények esetén ez értelemszerűen bonyolultabb volt, de idővel erre is kialakítottuk a megfelelő gyakorlatot.

- IT: És az ügyfeleiteknek, a kkv-knak mennyire volt nehéz átállniuk a digitális munkarendre?

- CL: Azt tapasztaltuk, hogy őket elsőre nagyon megrázta ez a helyzet, a többségük nem volt egy ilyen jellegű - azaz nem fundamentális - krízisre felkészülve. A technológia intenzív és az erősebb versenykörnyezetben működő, innovatív ágazatokat persze most is kevésbé érintette negatívan az átállás, de a többség a veszélyhelyzet kihirdetéséig nem hitte el, hogy néhány héten belül mekkora változásokat eredményezhet a mindennapi működésben a járvány. Fel sem mérték milyen hiányosságaik vannak, legyen szó a különböző digitális eszközök meglétéről vagy azok ismeretéről.
Az otthoni munkavégzéssel a céges működést napok alatt kellett az irodán kívülre telepíteni a vezetőktől a munkavállalókig. A vállalkozások beköltöztek az otthonokba, a munkavégzésnek a belső családi rutinok részévé kellett válnia. Senki nem számított rá, de már rögtön az alapok hiányoztak. Ha még voltak is olyan kiadható, szükségszerű eszközök, mint pl. egy notebook, korántsem biztos, hogy adott volt mellé mondjuk a megfelelő minőségű hálózat, vagy ami még prózaibb; egy csendes kis zug a félrevonulásra, azaz az alapvető körülmények. És akkor még egy fontos dologról nem beszéltünk. A vállalkozások számára - nem kevésszer - a működés folytonosságáért vívott kétségbeesett kapkodásban az utolsó utáni szempont volt, hogy mindezt az információk és IT infrastruktúra megfelelő védelme mellett tegyék meg. Pedig az online jelenlét nem hordozott kisebb kockázatot ebben az időszakban sem, a hackerek, adathalászok, csalók nem mentek szabadságra, még ha ez számukra „ünnepi időszaknak” is számított.


- IT:
A Program július 21-én, kedden kiberbiztonsági témában online konferenciát szervez. Miért maradtatok az online térben?

- CL: Nemcsak azon múlik egy konferencia sikeressége és eredményessége, hogy a szervezők elköteleződnek-e a fizikai jelenlét mellett. Mellékes, hogy mi mit szeretnénk, ha a résztvevők és előadók egyelőre ennél óvatosabbak. A teljesen közérthető egyéni egészségvédelmi aggályokon kívül ugyanis akár üzleti kockázatok is felmerülhetnek. Az előadók között például több vezető, fontos, magas rangú személy található, érthető, ha ők maguk vagy a delegáló szervezet igyekszik mérsékelni az ilyen irányú kitettséget. Arról nem is beszélve, hogy így a vállalkozások sem esnek ki a hosszú időre a munkából, nem veszi el a fél napjukat az utazás és maga konferencia.
Az előadásokat streamelni fogjuk, egy egyszerű linkre való kattintással a regisztráltak egy kávé mellől is csatlakozni tudnak majd a konferenciához. Uniós projekt lévén azonosítanunk kell őket, emiatt a regisztráció kicsit összetettebb. Miután a résztvevő bejelentkezett, passzív hallgatóként lesz jelen, de a chat funkció alkalmazásával kérdéseket is feltehet. A kérdéseket egy moderátor juttatja majd el az előadókhoz, akik a konferencia ideje alatt meg is válaszolják azokat. Az eseményt követően a videóanyagot megvágjuk, és visszanézhetővé tesszük.
A rendezvény ugyanazt a tematikát követi, mint a normál, fizikális események, viszont annyi eltérés van, hogy kevesebb teret adtunk az egycsatornás, plenáris előadásoknak. A nagyobb hangsúlyt a kerekasztal-beszélgetésre helyeztük, ahol interaktív formában meg lehet majd vitatni a kkv-kkal kapcsolatos informatikai és IT biztonsági kérdéseket.

- IT: Mit érdemes tudni a beszélgetésben résztvevőkről és milyen főbb kérdéseket járnak majd körbe?

- CL: Úgy gondoljuk, hogy napjainkban a digitalizáció és az IT biztonság hálás témák. Utóbbira érdemes úgy tekinteni, mint egyfajta céges birtokvédelemre. Ahogy mindenki védi az otthonát, a cégeknek is védekezniük kell a kibertérben felmerülő fenyegetésekkel szemben: meg kell védeniük a céges információkat, adatokat. A Modern Vállalkozások Programjának szerepe és felelőssége van abban, hogy az IT sérülékenységekre, ezzel kapcsolatos veszélyekre (is) felhívja a vállalkozások figyelmét. Minden rendezvényünkön, így most is elhangzik majd egy szakpolitikai előadás. A program szerint dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára nyitja majd meg ezt az eseményt. Őt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője, Bencsik Balázs követi majd. Az Intézet az utóbbi fél- egy évben kezdett el nagyobb hangsúlyt fordítani a kormányzati kibervédelmi tevékenység mellett a reálgazdaság szereplőinek azonos kérdéseire. Mert bár az ország kibervédelme az állam védelménél kezdődik, de nem ott ér véget. Természetesen lesz egy Modern Vállalkozások Programjával kapcsolatos előadás is, de törekedtünk arra, hogy a programban ezúttal helyet kapjon olyan esetpélda vállalkozás, aki sikerrel vette az információ és IT biztonsági felkészülés akadályait, valamint tett egyéb, érdemi intézkedéséket, a sérülékenység elkerülésére. Ezen kívül a kerekasztal beszélgetés is izgalmas kérdéseket feszeget majd, a moderátor Erdei Csaba, az Informatika a Társadalomért Egyesület IT biztonsági szakértője lesz.

- IT: A járvány esetleges második hulláma milyen hatással lenne a vállalkozásokra?

- CL: Bátran kijelenthető, hogy a kis- és középvállalkozások zöme tanult a veszélyhelyzetből. Tapasztalatunk szerint még az olyan idősebb cégvezetők is megbarátkoztak a távmunkát támogató eszközökkel, akik korábban hallani sem akartak ilyesmiről. A szükség törvényt bontott, a céges működést fenn kellett tartani és a bevételektől sem túl jó elesni. Arra is hamar rájöttek, hogy az otthoni munkavégzés nem a munkakerülés szinonimája, a munkavállalók a fogukat összeszorítva, de igenis tisztességgel elvégezték a penzumot otthonról, a vezetők felelőssége itt abban állt, hogy megteremtsék számukra a kielégítő feltételeket. Fontos szempont, hogy a vállalkozások már ne a puszta tűzoltásra törekedjenek, hanem mindenre felkészülten és jól oldják meg majd azokat a feladatokat, amelyet egy esetleges második hullám kihívásként eléjük állít. Hiszen ahol informatika van, legyen informatikai biztonság is!

Mi a Program részéről pedig ehhez azt kívánjuk nekik, hogy vigyázzanak magukra, egymásra és persze vállalkozzanak digitálisan!

A konferencián való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet:
https://vallalkozzdigitalisan.hu/esemenyek/esemeny.html?cid=798

Krupincza Mariann