A világ legpontosabb arcfelismerő rendszerét fejlesztik Hongkongban

2014. augusztus 12. kedd, 14:44 • www.mti.huarcfelismerő rendszer, fejlesztés, Kína
A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) kutatói által kifejlesztett rendszer a legpontosabb a világon, több mint 99,1 százalékos pontossággal képes felismerni emberi arcokat és azok kifejezésének változását - derült ki a több mint tizenháromezer fényképet tartalmazó, kifejezetten az arcfelismerés pontosságát tesztelő adatbázis elemzésének kiértékelés után. A DeepID nevet viselő technológia így az emberi szemnél is pontosabb - adta hírül a Hong Kong China hírügynökség. A különböző algoritmusokat használó rendszer kifejlesztésénél a hasonló arcvonásokkal rendelkező emberek közötti legapróbb különbségek felismerése és elkülönítése okozta a legnagyobb kihívást.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ugyanannak az embernek több képen, más-más kifejezéssel való megjelenésének csoportosítása is nagy munka volt - idézi a hírügynökség Vang Hsziao-kangot, a CUHK kutatócsapatának tagját. 
    
A technológiát az igazságszolgáltatásban, biztonsági kamerák, tömegek kiértékelésénél, a bűnüldöző szervek munkájának segítésében tervezik felhasználni. Más szolgáltatók és magánszemélyek számára is elérhetővé tennék, mobiltelefonos operációs rendszerekre szabott alkalmazások kifejlesztését tervezik.

Kapcsolódó dosszié: Információs társadalom