A világ egyik legnagyobb adatelemző cégének szuperszámítógépei támogatják a magyar agykutatók munkáját

2015. január 28. szerda, 09:05 • www.mta.hu
Együttműködési megállapodást kötött a Teradata Magyarország és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja. Az együttműködés célja az, hogy növelje az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontosságát, és végső soron a betegek kezelésének hatékonyságát. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) és a Teradata Magyarország – a Teradata Corporation adatmenedzsment, -elemzés és marketing alkalmazásokkal foglalkozó nemzetközi vállalat regionális irodája – január 22-én bejelentették, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a legújabb adatelemzési megoldások alkalmazására a neurológiai betegségek okainak és kezelésének kutatása terén.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A neurológiai betegségek kutatása, diagnosztizálása és kezelése – a képalkotási, például MRI- és röntgenadatoktól kezdve a klasszikus laboratóriumi adatokig – hatalmas mennyiségű strukturált és nem strukturált adatot generál. Az ilyen adatok új és hatékonyabb módokon történő kezelése, egybegyűjtése és elemzése leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja a neurológiai betegségek, így például az epilepszia kiváltó okainak azonosítását. A mai adatelemzési megoldások segíthetik a kutatókat a jelenlegi kezelések hatásosságának vizsgálatában, valamint – következő lépésként – az új és személyre szabott megoldások kifejlesztésében is.

Az MTA TTK és a Teradata összehangolják szakértelmüket az orvostudományok és az adattudományok területén, és a Teradata Big data adatelemzési megoldásait alkalmazzák majd a sok terabájtnyi orvosi adat feldolgozásához és elemzéséhez. Az újonnan megalakult munkacsoport további ipari partnereket, kutatási intézményeket és egyetemeket is magában foglal majd, és szorosan kapcsolódik a Magyarország Nemzeti Agykutatási Programjának keretében folyó hasonló projektekhez. A partnerek célja elsősorban a diagnózisok pontosságának javítása, és ennek következtében a terápiák hatásosságának növelése a kutatók, orvosok, az egészségügyi rendszer egésze, és – ami a legfontosabb – a betegek érdekében.

"A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontját arra alapították, hogy elősegítse a multidiszciplináris kutatásokat az egészségügyi és anyagtudományok területén. E megközelítés alapján a célunk az, hogy Magyarország egyik vezető klinikai idegtudományi központjával és a világ vezető, adattárolási és elemzési rendszerekre specializálódott vállalatával együttműködésben alapjaiban megújítsuk a multimodális kutatási és klinikai adatok elemzését az idegtudományok területén" – mondta Keserű György Miklós, az MTA TTK főigazgatója az mta.hu-nak.

Gerald Rosak, a Teradata regionális igazgatója elmondta: "A Teradata elkötelezett a legújabb adatkezelési technológiák minél szélesebb körű használatának terjesztésében. Különösen így van ez olyan területek esetében, amely új utat nyithat társadalmilag kiemelkedően fontos területek fejlődésében, mint az idegrendszeri betegségek kutatása és gyógyítása. Meggyőződésünk, hogy a Teradata által nyújtott technológiai lehetőségek és speciális szakértelem jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy az orvostudomány ezen ágában új eredmények szülessenek."