A technológia fejlődésével eltűnhetnek a jogászok?

2015. június 14. vasárnap, 16:23 • www.orientpress.hu
A világ menthetetlenül tart afelé, hogy ügyeink nagy részét interneten át intézzük és bár a számítógépes rendszerek a jogászi tevékenységek egy részét helyettesíteni tudják, a számtalan jogi probléma egyedisége miatt egyelőre még nem áll fönn a jogászi szakma megszűnésének veszélye – mondta a Rádió Orientnek Zödi Zsolt. Az adatbányász-szakértő hozzátette: emellett probléma, hogy az elektronikus ügyintézést sem lehet minden területen akadálymentesen bevezetni. Ma már a különböző kereső programokban is sok problémánkra választ kapunk, jogi ügyeinkre azonban - néhány kivételtől eltekintve - ez nem feltétlenül igaz. Az olyan egyszerű és tipikus problémákra, amelyek konkrét összegről vagy határidőről - például a minimálbér összege vagy kötelező biztosítás befizetésének határideje - szólnak, alkalmas lehet az internet, de egyedi, komplex esetekben mindenképpen érdemes jogász segítségét igénybe venni – hívta fel a figyelmet Zödi Zsolt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az adatbányász-szakértő elmondta, bár mára már valamennyi jogszabály megtalálható az interneten keresztül, de ezek csak az adott törvények szövegei, amelyek az átlag állampolgár számára nehezen értelmezhetők, éppen ezért a jogászok segítsége nem kerülhető meg egy-egy komplexebb probléma megoldása érdekében. 

„Ettől függetlenül a világ menthetetlenül tart afelé, hogy ügyeink legnagyobb részét az interneten keresztül intézzük” – szögezte le Zöldi. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az elektronikus ügyintézést nem minden területen lehet akadálymentesen bevezetni. Ennek oka ugyanakkor nem a számítógépes technológiák elmaradottsága, hanem az egymás munkáját kiegészítő szervezetek közötti hatékony együttműködés, a közös nyilvántartások és ezek összekapcsolásának bonyolultsága. „Ehhez komoly egységes informatikai szabványok és szervezés szükséges” – emelte ki, hozzátéve, hogy az informatika azért nem tud e területen tért hódítani, mert a technológiai fejlesztéseknél még a humán és a szervezési ág összehangolt működésének megvalósítása is bonyolultabb. „Ráadásul nemcsak az egyes országokban, de az Európai Unión belül is egységes megoldásokat kell kialakítani” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A számítógépes technológia egyik hátránya, hogy a jogi szövegek között sokszor a jogászok is rákeresnek egy-egy információra, ami a legtöbbször nem ad teljes és megbízható képet a törvényekről, adott problémát érintő rendelkezésekről. „Csak azt a szöveget uraljuk, amit elejétől a végéig elolvastunk és megértettünk. A szövegben való keresés sokszor vezeti félre még a jogászokat is. Az emberi megértést tehát nem pótolhatja egy számítógépes adatbázis” – hívta fel a figyelmet. 

Az interneten keresztül elérhető adatbázisok között vannak ingyenesek és fizetősek. Míg az előbbi éppen elég információt nyújt az állampolgároknak, utóbbira leginkább a szakembereknek van szükségük. Az ingyenesen elérhető adatbázisok hátránya ugyanakkor, hogy az ott megjelenő tartalmakat nem lehet ellenőrizni – erre tipikus példák a különböző fórumok és blogok. Ráadásul mint arra a Rádió Orient vendége rámutatott: a Google elsősorban a mában él, rövid idő alatt elfelejti a múltat. 

Bár igaz, hogy bizonyos szakmák a technológia fejlődésével eltűntek és a szakember szerint a jogászi tevékenységnek is van olyan része, amit a sz