A svédeknek már nem kell a wifi

2013. július 30. kedd, 13:18 • www.hirado.huWifi, wifi-lefedettség, okostelefonok,
Egyre gyakoribb látvány, hogy mindenféle okos kütyükkel wifi-elérhetőség után vadászva bóklásznak emberek egy gyors e-mail vagy csak egy Facebook-poszt reményében. Már Magyarországon is egyre több eszközzel és egyre több helyen lehet csatlakozni az ingyenes internetre. Vannak országok azonban, ahol a wifi már kiment a divatból. Egyre kevesebben neteznek az irodai használatra szánt asztali gépeken. Az őket fokozatosan háttérbe szorító hordozható laptopok és okostelefonok alaptartozékénak számító wifinek – azaz a szabadon elérhető vezeték nélküli helyi netnek – köszönhetően már nagyon sok helyen rá lehet csatlakozni a világhálóra.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A megnövekedett igényekre reagálva például a fővárosi XIII. kerület bővítette a wifivel lefedett helyeket a helyi lakosok számára – mondta el a Kossuth Rádiónak a kerület informatikai referense, Bodolai Rómeó.

 A szakember szerint azonban nem elég a wifi, a digitális kulturáltsághoz több kell, az úgynevezett digitális társadalom fejlesztése is feladat. A XIII. kerületben ezért már közel egy évtizede program indult az ott élők informatikai ismereteinek bővítésére. Kismamák, szépkorúak és diákok is a célcsoportba tartoznak, így például minden végzős gimnazista ECDL-vizsgát tesz, vagyis az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvánnyal hagyja el intézményét.

Forrás:www.hirado.hu

 Vannak országok, ahol visszaszorulóban van a wifi, ilyen Svédország is, ahol az internet-előfizetések viszonylag alacsony ára okozza a jelenséget. A skandináv államban a korlátozott hatókörű wifi mára mondhatni, elvesztette jelentőségét, miután a lakosság szinte teljesen átállt az okostelefonokra. A 3G, illetve a 4G teljesen behálózza az országot, és a felhasználók gyakorlatilag bárhol felkapcsolódhatnak a netre.  Ezzel a mobilellátottsággal, hálózati lefedettséggel és alacsony díjszabással Svédországban mindenki megengedheti és meg is engedi magának, hogy okostelefont használjon. 

 Németországban is egyre kevesebb van a repülőtereken, köztereken, kávézókban mindenki számára jelszó nélkül elérhető wifiből. Ebben az is szerepet játszik, hogy a bűnözők könnyen hozzáférhetnek a közelükben a szabadon elérhető wifin keresztül netezők személyes adataihoz. Nyilvános helyeken ugyan egyre több jelszóval védett internethálózat működik, amelyek azonban, ha sokan használják őket, szintén nem túl biztonságosak. A német szabályok a vezeték nélküli internettel rendelkező magánszemélyeket kötelezik arra, hogy jelszóval védjék saját hálózatukat. Erre azért van szükség, mert az országban súlyos pénzbüntetéseket rónak ki, ha valaki illegálisan tölt le zenét, filmet vagy más tartalmakat az torrent oldalakról. Ha pedig valaki a szomszéd wifijét használja, és azon keresztül tölti le ezeket, akkor automatikusan a vezeték tulajdonosa felel.

 Olaszország le van maradva Európában: létezik wifi, de viszonylag kevés helyen, a lakásokban ott van, de a köztereken elvétve akad. Presszóban, éttermekben, könyvesboltokban csak ott lehet rá számítani, ahol külön feltüntetik, és nem mindenhol ingyenes, így a római szállodák többségében sem. Igaz, ezzel szemben az olasz strandok többségén idén megjelent a szabadon elérhető wifi – ezzel vonzzák a fiatal vendégeket, akik a tengerparton is ragaszkodnak az internethez. Itáliai mércével Milánóban is jó a wifi-lefedettség, a város kétszázötven pontján van ingyenes kapcsolatra lehetőség, ám ahhoz képest, hogy Lombardia székhelye az ipar, a technika és a divat központja, ez is kevésnek látszik. Milánóban ráadásul két év múlva, 2015-ben világkiállítás is lesz. 

 Az apró területű Vatikánban megfelelő a wifi-lefedettség, a katolikus egyházi állam sajtóközpontjában az újságírók is ingyenesen használhatják – hangzott el a Kossuth Rádióban.