A Microsoft megerősíti internetes forgalmának titkosságát

A Microsoft azt gyanítja, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) behatolt kommunikációs csatornáiba, meg akarja erősíteni internetes adatfolyama titkosságának védelmét - írta szerdán a The Washington Post. "A Microsoft egy új nagy beruházásra készül internetes forgalma titkosságának megerősítésére, attól tartva, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség feltörhette globális kommunikációs vonalait" - mondták az amerikai lapnak a terveket ismerő források. Szerintük a Microsoft vezetői a héten döntenek arról, hogy milyen lépéseket tegyenek a titkosítás erősítésére és milyen gyorsan vezessék be ezeket a kezdeményezéseket.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A Microsoft hónapok óta formálódó gyanúja új tápot kapott októberben, amikor olyan értesülések láttak napvilágot (ugyancsak a The Washington Post hasábjain), hogy az NSA feltörte a hasonló globális infrastruktúrával rendelkező két vetélytárs internetes hálózat, a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit - írta az amerikai lap.

Az NSA volt informatikusától, Edward Snowdentől származó dokumentumok azt sugallják - bár nem bizonyítják -, hogy a társaság aggodalma nem alaptalan - folytatódik a cikk. Ezek a dokumentumok ismertetik a Google és a Yahoo elleni NSA-műveleteket, és utalásokat tartalmaznak a Microsoft több szolgáltatására is (Hotmail, Windows Live Messenger, Microsoft Passport), mint hasonló megfigyelések lehetséges célpontjaira.

Bár a Microsoft tisztségviselői azt mondták, független forrásból nem lehet megerősíteni, hogy a társaság az NSA célpontja lett volna, Brad Smith, a Microsoft alelnöke és vezető ügyvédje rendkívül nyugtalanítónak nevezte ezeket az értesüléseket, és kijelentette, ha a gyanú bebizonyosodna, ez a tevékenység valószínűleg alkotmánysértésnek minősülne.

Az NSA kedden nyilatkozatot adott ki, amelyben a Microsoftra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt írta, hogy "az ügynökség a külföldi hírszerzési központok forgalmát tekinti célpontnak, nem pedig kommunikációk vagy szolgáltatások gyűjtését és felhasználását, megzavarva ezeket a csatornákat, ami nem érdeke az amerikai kormány jóhiszemű külföldi hírszerzési tevékenységének".

Keith Alexander tábornok, az NSA leköszönő igazgatója korábban a The Washington Postban közvetve cáfolta a Google és a Yahoo cégek internetes forgalmának megfigyeléséről közölt értesüléseket. Egy október végi washingtoni tanácskozáson azt mondta, nincs tudomása arról, hogy az általa vezetett ügynökség feltörte volna a szóban forgó kommunikációs csatornákat.

Kapcsolódó dosszié: Hitelesség az interneten