A kormány támogatja a szélessávú hálózatmodernizációt

2011. május 4. szerda, 03:35 • NFM
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a fejlesztést bejelentő sajtótájékoztatón üdvözölte a Magyar Telekom és az Ericsson közös hálózatmodernizációs beruházását 2011. május 4-én, Budapesten. A teljes szélessávú lefedettség és az új generációs szolgáltatások szélesebb körben való elterjedése megfelelő kormányzati támogatással elérhető közelségbe került – közölte a miniszter.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Fellegi Tamás hangsúlyozta: több felelős vállalat is felismerte, hogy a magyar gazdaság stabilizálásában a piaci szereplőknek is részt kell vállalniuk. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezek a cégek a nehéz gazdasági körülmények között is olyan előremutató beruházásokra vállalkoztak, mint amilyen a Magyar Telekom és az Ericsson hálózatmodernizációja. A miniszter beszédében jelezte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szabályozóként és ösztönzőként minden szükséges eszközt biztosít ahhoz, hogy a távközlési szektor a maga természetes útján fejlődhessen tovább.

 


Fotó: Szigeti Tamás

 

Szabályozói szempontból a következő időszak kiemelt jogalkotási feladatai közé tartozik az elektronikus hírközlési törvény átfogó módosítása, amely elősegíti a fogyasztók védelmét és ösztönzi az infrastrukturális beruházásokat – közölte Fellegi Tamás. Az állami ösztönzőket részletezve a miniszter jelezte: az Új Széchenyi Terv teljes vertikumában tartalmaz infokommunikációs vonatkozású fejlesztéseket annak érdekében, hogy a megfelelő technológiai háttér és felszereltség álljon a vállalkozások rendelkezésére. Az eddig szélessávú lefedettséggel nem rendelkező területeken végrehajtandó körzethálózati infrastruktúra-fejlesztések támogatására a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon belül 12 milliárd forint lett elkülönítve, amelyre kis- és középvállalkozások pályázhatnak.

Hosszú távon olyan további fejlődésre képes technológiák jelenthetnek valódi kitörési lehetőséget, mint például a mobilinternet. A Digitális Megújulás Cselekvési Terv prioritásként kezeli a lényegesen gyorsabb és jobb minőségű új generációs elérhetőségek kérdését és 2014-ig további 1 millió új hozzáférés feltételeit törekszik megteremteni – emlékeztetett a tárcavezető.

A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: idén, várhatóan a harmadik negyedévben kerülhetnek a szolgáltatókhoz a további mobil szélessávval kapcsolatos fejlesztéseket lehetővé tevő frekvenciák. Az új frekvenciadíj-rendelet a fogyasztók számára is kedvező szabályozási környezetet biztosít. Alkalmazása a tartalomszolgáltatás minőségének javulását és a szolgáltatási árak mérséklődését eredményezi.