A kormány április végéig benyújtja a jövő évi költségvetés tervezetét

2015. március 18. szerda, 08:46 • www.kormany.hu
A kormány április végéig nyújtja be a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a tervek szerint. A megszokottnál korábbi időpont elősegíti a közpénzügyi tervezhetőséget és kiszámíthatóságot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére kedden. A tárca tudatta: a parlament a tavaszi ülésszakon elfogadhatja a jövő évi büdzsét. Orbán Viktor miniszterelnök március 9-én, a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelentette be, hogy a tervek szerint a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészül a jövő évi költségvetés.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az NGM az MTI érdeklődésére közölte, hogy a tárcánál már elkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése. Az előrehozott határidőben ugyanúgy érvényesülnek az eljárási garanciák, ahogyan eddig, tehát a törvényjavaslatot a benyújtás előtt a Költségvetési Tanács fogja véleményezni. Az Állami Számvevőszéknek is lehetősége lesz a törvényben foglalt feladatát elvégezni - írták.

Az NGM emlékeztetett: Magyarország áprilisban nyújtja be az Európai Bizottságnak a konvergenciaprogramot.

Ennek megfelelően a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik a konvergenciaprogram tervezése, és ez biztosítja a két dokumentum összhangját, hiszen a konvergenciaprogram jóval túlmutat a 2016-os éven, kitekintést nyújt a további pénzügyi-tervezési időszakra is, megteremtve ezzel a főbb költségvetési irányokat - emelte ki a minisztérium.

Közölték: a költségvetés tervezése a kormány politikájának megfelelően a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására, az alacsony államháztartási hiányra, egyúttal bővülő foglalkoztatásra és gazdasági teljesítményre épül.