A kibertér is hadszíntér lehet

2011. május 6. péntek, 03:01 • eu2011.hu
A virtuális tér biztonságával foglalkozó uniós elnökségi konferenciát rendezett 2011. május 2-án a Honvédelmi Minisztérium. A budapesti tanácskozás résztvevői áttekintették, milyen válaszokat adhat a nemzetközi közösség a kibertér önálló hadszíntérré válására. A konferenciát Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Tíz-húsz évvel ezelőtt a virtuális térrel kapcsolatos visszaélések még kizárólag a bűnözés (adatlopás, szellemi tulajdon elleni bűncselekmények stb.) kategóriájába tartoztak, mára azonban az internet sajátos hadszíntérré vált. A polgári és katonai célú informatikai rendszerek zavartalan működése és a bennük tárolt adatok biztonsága – összefoglaló néven a kiberbiztonság – ma már nemzetbiztonsági jelentőségű kérdés.

Mégis hiányzik a megfelelő jogi szabályozás, és nincs általánosan elfogadott internetes „viselkedési kódex” sem. A május 2-i uniós elnökségi konferencia számos előadója és résztvevője egyetértett abban, hogy a számítógépes hálózatok biztonságának javításához elengedhetetlen a széleskörű nemzetközi együttműködés, mivel a kihívás maga is globális, nem ismer államhatárokat. Többen úgy vélték, nagy jelentőségű lenne, ha az Európai Unió és a NATO együttműködne a számítógépes biztonság terén.

Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitóbeszédében hangsúlyozta: a mai társadalmak egyre inkább függenek a modern technikától, ráadásul a technikai vívmányokat ártó szándékkal, negatív célok érdekében is fel lehet használni. Hende szerint ezért különös figyelmet kell szentelni a kiberbiztonság kérdéseinek.

A miniszter rámutatott: hasonló támadásokkal igen komoly károkat lehet okozni a következmények ugyanis érinthetik az energiaellátást, a vízkészleteket, a közlekedési hálózatokat, a bankszektor és a pénzügyi világ szereplőit, valamint a kommunikációt is. A számítógépes hálózatokon keresztül érkező támadások ezáltal tényleges fizikai következményekkel is járhatnak. Hende kiemelte, hogy egy-egy támadás akár stratégiailag kiemelt jelentőségű fegyverrendszerekre, hadieszközökre vonatkozó adatok, leírások megszerzése is irányulhat, így ezek védelme is fontos kérdés.

A miniszter aláhúzta: fel kell ismernünk, hogy a kibertér ma már ugyanolyan hadszíntér, mint a föld, a víz vagy a levegő. Az utóbbi évek konkrét példái között említette az Észtországot négy évvel ezelőtt ért összehangolt kibertámadást, valamint a 2008-as grúz-orosz háborúban, a grúz kormányzati portálokat megbénító akciókat. Hende szerint ahhoz, hogy a hasonló fenyegetésekkel szemben megfelelően védekezhessünk, nemcsak megfelelő technikai fejlesztésekre és kiválóan képzett szakembergárdára van szükség, hanem széles körű együttműködésre is.

A miniszter az ismeretek és tapasztalatok rendszeres cseréjét sürgette az Európai Unión belül és a transzatlanti kapcsolatokban egyaránt. Mint mondta, a kibertámadások megelőzése, megfelelő észlelése és elhárítása érdekében is lépésekre van szükség, ahogy az a NATO újonnan elfogadott stratégiai koncepciójában is szerepel. Kiemelte, hogy a katonai szövetség felső vezetésében Iklódy Gábor személyében Magyarország adja az újszerű biztonsági kihívásokkal, így a kibertérrel foglalkozó részleg irányításáért felelős főtitkárhelyettest.