A Deutsche Telekom 'újra eladná' amerikai leánycégét

2014. május 31. szombat, 09:38 • www.orientpress.huDeutsche Telekom, Wall Street, Softbank, T-Mobile US
Maradt a jobb piaci hangulat. A Wall Streeten újra csúcs közeli állapotban az indexek, így a klíma – ha leszámítjuk az aktuális geopolitikai feszültséget – nem is lehetne jobb egy kis céges bevásárlásra. Valahogy így gondolkodhatott a Softbank, amely megvásárolta a Deutsche Telekomtól amerikai leányvállalatát, a T-Mobile US-t. Egyelőre a cégek nem erősítették meg a tranzakció tényét, de a japán Kyodo hírügynökség bennfentes értesülésekre hivatkozva ezt állítja. A Deutsche Telekom szóvivője nem kommentálta az értesülést.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A múlt miatt viszont beleillik a képbe a felvásárlás. A Softbank ugyanis tavaly vásárolta meg a harmadik legnagyobb amerikai mobil távközlési szolgáltatót, a Sprint Corp. vállalatot. A T-Mobile US pedig a negyedik legnagyobb mobilszolgáltató az Egyesült Államokban. 

Ha valós a felvásárlási sztori, akkor az akvizícióhoz még az amerikai versenyhatóságok engedélyére is szükség van. És, hogy egy ilyen kör mennyire nem csak egy bürokratikus kötelező kör. A Deutsche Telekom 2011-ben egyszer már el akarta adni a T-Mobile US-t az AT&T távközlési konszernnek, de az amerikai igazságügyi minisztérium akkor versenyjogi aggályokra hivatkozva megakadályozta az üzletet. A hírek szerint a Softbank az akvizíció után egyesíteni kívánja a Sprint és a T-Mobile üzleteit, hogy együttes piaci részesedésük megközelítse a két piacvezető, a Verizon Wireless és az AT&T részesedését. A Softbank tulajdonosa Szon Maszajosi szerint az amerikai piacot a két nagy konszern oligopóliuma uralja, a díjak ezért magasak, a szolgáltatás pedig lassú. Egy harmadik piaci szereplő megjelenésével viszont a helyzet jelentősen javulhatna.