A dániai digitális aláírási rendszer sikeres működésének első éve

2011. augusztus 13. szombat, 11:26 • www.ictparliament.org
A közelmúltban volt a dán digitális aláírási rendszer (NemID) üzembe helyezésének első évfordulója. Ez idő alatt a felnőtt lakosság 79 százaléka használta sikerrel, melynek köszönhetően a privát és közszféra szolgáltatásaihoz, főként az internet banking-hez volt hozzáférése.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A NemID a digitális kommunikációhoz biztosít biztonságos körülményeket. Jelenleg is több mint 3.2 millió dán használja a szolgáltatást, közülük mintegy 2.9 millió internetes banki és az állami szektorhoz fűződő szolgáltatásokhoz is igénybe veszi.  A NemID a közeljövőben várhatóan sokkal szélesebb körű önkiszolgáló szolgáltatások használatát is támogatni fogja a polgárok, önkormányzatok, régiók és állami hatóságok között.
Charlotte Sahl-Madsen Tudománytechnológiai és Innovációs miniszter elmondta, hogy a NemID digitális kulcsként funkcionál a dán emberek számára, az állami és magán szektorban egyaránt. Miközben használata igen könnyűnek mondható, a szolgáltatás biztonsága jelentősen javult. Nem titok, hogy volt néhány kezdeti nehézség. Mindazonáltal már működésének első évében meglehetősen széles körű és folyamatos felhasználtságot ért el.
- Létrehoztunk a NemID mellett egy alapítványt, amely a biztonságos digitális kommunikáció megteremtését tűzte ki célul. Nagyon fontos, hogy építhessünk rá a jövőben is, amikor a közszférának még inkább modernizálódnia kell, valamint a digitális szolgáltatások még nagyobb hatékonyságára lesz szükségünk az állampolgárok érdekében – tette hozzá.
A pénzügyi szektor biztonságát szolgálja, hogy a NemID az internet banking szolgáltatásokkal kapcsolatos behatolások számának visszaszorításában is jelentős szerepet tölt be.

A NemID felhasználók korosztályának megoszlása:
  • a 20-as éveik közepén járó férfiak 95 százaléka, míg a nők 98 százaléka tartozik a felhasználók körébe (a legnagyobb arányban ők használják a szolgáltatást)
  • a 70-es éveikben járó férfiak 70 százaléka, míg a nők 50 százaléka
  • a 80-as éveikben járó férfiak 40 százaléka, míg a nők 30 százaléka
  • a 16 évesek között azonos megoszlás tapasztalható 27 százalékkal

A dániaiak nagy része az internetes tranzakcióikat és egyéb tennivalójukat hétköznapokon végzik. Egy átlagos szerdai napon a NemID felhasználók száma 1.3 millióra tehető, míg egy szombati napon csupán 650 ezer. A legforgalmasabb nap mindig az adott hónap utolsó napja, amikor is a NemID felhasználói mintegy 3 millióra nőnek. A szolgáltatás fejlesztése pénzintézetek, a Tudománytechnológiai és Innovációs Minisztérium, valamint magáncégek együttműködése által történik.

Fodor Péter