A versenyképességet erősíti az átalakított szakképzés

2015. augusztus 28. péntek, 16:57 • www.kormany.hu
Magyarország további gazdasági fejlődése nem képzelhető el egy, az eddigieknél sokkal magasabb színvonalú szakképzési rendszer nélkül-- hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az országos szak- és felnőttképzési tanévnyitón, Pécsett. A hazai szakképzés legfontosabb kérdéseit számba vevő tanévnyitó-konferencia megnyitóján a tárcavezető kiemelte: versenyképességünk növekedésének legfőbb gátja a modern termelésbe bevonható, szakképzett munkavállalók hiánya. Mint fogalmazott, a szakképzési rendszer átalakítása nem lehetőség, hanem az ország jövőjét biztosító kötelező feladat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Július 1-je óta a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképzési centruma alá 303 köznevelési intézmény tartozik. Az átalakítás hozzávetőleg 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett.

Az idei tanévkezdetet érintő változásokat ismertetve a miniszter elmondta: az új rendelkezések értelmében az állam mostantól támogatja a második szakképesítés ingyenes megszerzését is. 25 évre emelték a nappali rendszerű iskolai oktatásban való részvétel felső korhatárát, illetve lehetővé tették a felnőttoktatásban is tanulószerződések megkötését, a duális képzés támogatása érdekében.

Bevezetik a „gazdasági kamarai garanciavállalást”, hogy így erősítsék a gazdálkodónál folyó gyakorlati képzés elsődlegességét. Visszaállították a gyakorlati oktatásvezető munkakört, ami szintén a duális képzés erősítését, színvonalának emelését szolgálja. A 2016-2017-es tanévtől a szakközépiskolák szakgimnáziummá, míg a szakiskolák szakközépiskolává alakulnak. A képzési struktúra átalakításával lehetővé válik, hogy mind a szakgimnáziumi, mind pedig a szakközépiskolai képzés érettségi végzettséget és szakmai képesítést egyaránt nyújtson.