A technofanatikusok Mekkája ma megelevenedett: LEXI AI Generation díjátadó

2018. november 22. csütörtök, 18:25
Brexit chatbot, római jogi esetmegoldó chatbot, copyright asszisztens robot – a LEXI AI Generation nemzetközi mezőnye extra színesnek bizonyult. A díjkiosztón parádés chatbot felhozatallal szolgáltak a fiatal fejlesztők, épp ezért, mi is összegyűjtöttük a legjobbakat, no meg a legérdekesebb pillanatokat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A startup, az ILex, ami négy éve még törpegalaxisként keringett az informatika tejútrendszerében, ma történelmet írt. Az IBM és az ILex, a mai napon díjazta a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia kiválóságait. Nem volt egyszerű dolguk a bíráknak, mert több, mint 2500 pályamunkából kellett kiválasztaniuk a legjobbat.

Már nem minden a szoftverfejlesztői MsC

Az IBM és az iLex Systems együttműködő partnerekként, 2018 októberében nemzetközi versenyt hirdettek elsősorban a jogi és gazdasági főiskolai, egyetemi hallgatók számára, de nem kizárva más orientációjú hallgatókat sem, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket.

A mai díjátadó jól példázta, hogy nem csak az informatikusoké a világ, hiszen túlnyomórészt a jogászok, közgazdászok által fejlesztett chatbotok nyűgözték le a zsűrit.

Dietz Ferenc, a BGE kancellárja beszédében többek közt kitért a fentiekre, ahogy részletekbe menően kifejtette azt is, miért jelent versenyelőnyt a munkaerőpiacon a mesterséges intelligencia ismerete. „5-10 év múlva a mesterséges intelligencia ismeret épp olyan készség lesz, mint az internethasználat, aki ismeri, az könnyen el fog helyezkedni” – mondta az IBM Budapest Lab-ban a kancellár.

A fiatal fejlesztők pedig jócskán beleásták magukat a verseny alatt a mesterséges intelligencia megismerésébe, használatába. A verseny során a résztvevők LEXI, az iLex virtuális üzleti asszisztense mintájára, az IBM Watson Virtual Assistant fiókjában térítésmentesen regisztrálhattak, majd a saját fiókban építették  fel saját, egyedi megnevezésű és szakirányultságú robotjukat.

A cél az volt, hogy a mesterséges intelligencia lehetőség szerint valamennyi funkciójának a saját chatbotba történő beépítésével olyan üzleti asszisztenseket hozzanak létre, amelyek segítenek nemzetközi kiterjesztésű jogi, közgazdasági, informatikai feladatok napi értelmezésében és megoldásában. Mindezt úgy, hogy a laikus felhasználó is könnyedén kezelhesse.

2500+

De ma nem csak a versenyzők, hanem a verseny szellemi anyja, Dr. Ritter Marianna is díjat kapott, méghozzá az IBM-től a közös együttműködésért, és a mérföldkőért, amit közösen ma elértek. 
S, mégis mi ez a mérföldkő? Az Ilex alapítója számszerűsítette a sokakat firtató kérdésre a választ. Mint elmondta, a versenyre több, mint 2500 hallgató és tanár nevezett, 12 országból. A beérkezett pályamunkák közül a legjobb 50 került a nemzeti zsűri elé, amelyek közül 7 országgyőztes került kiválasztásra. A nemzetközi zsűri a 7 ország győztese közül választotta ki a nemzetközi győztest. A döntésben nagy szerepet játszott az adott pályamunka szakmai tartalma, piaci felhasználhatósága, a kreativitás és a témaválasztás.

Mindezek fényében a fődíjat egy magyar hölgy, Bárdos Kata vitte el a Brexit jogi hatásait bemutató információs chatbottal. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója kérdésünkre elárulta, hogy azért esett a választása erre a témára, mert az kifejezetten aktuális, és a baráti körében is egyre több olyan akad, aki dolgozott az Egyesült Királyságban vagy épp oda készül, így rengeteg kérdés merül fel a témával kapcsolatban. Az általa fejlesztett chatbot, gyakorlatilag ezekre ad választ.

A színes nemzetközi élmezőnyben szintén találkozhatunk még magyar hallgatókkal, akik szintén ma egy-egy díjjal térhettek haza. A duális képzés információs chatbot például Nemzeti különdíjat ért, amelyet a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának hallgatója, Varga Katalin fejlesztett.

A „klasszikusabb” témát feldolgozó chatbotokon túl volt egy-két kifejezetten szokatlan, ámde kreatív megoldás is, például a római jogot az AI korába átültető pályamunka, ami szintén díjat érdemelt.
 


A versenyben a régió olyan elismert egyetemei vettek részt, mint például: a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a National Research University High School of Economics, a Kutafin Moscow State Law University, a Higher School of Economics in Russia, a Kraków Jagiellonian University (Lengyelország), a Mykolo Romerio Universitetas (Litvánia), a University of Maribor in (Szlovénia), a University Politechnica of Bucharest, a University Babes Bolyai of Cluj-Napoca, a West University of Timisoara (Románia).

Innováció nincs, az ITM nélkül

Az esemény nívóját az is jelezte, hogy Palkovics László is tiszteletét tette az IBM Budapest Lab-ban. Nyitóelőadásában kiemelte: a 4. ipari forradalom zajlik, amelyben a kihívások jelentős része nem műszaki, hanem jogi, etikai, erkölcsi vagy gazdasági természetű, a mesterséges intelligencia lehetőségei pedig beláthatatlanok.

Később kitért az egy hónappal ezelőtt, az Infotér Konferencián aláírt Mesterséges Intelligencia Koalícióra is, aminek már csaknem 140 szervezet a tagja. A koalíció célja, hogy közösen határozzák meg az MI hazai fejlesztésének irányait és kereteit, állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítva, amihez várják a versenyzők észrevételeit is.

A tech parádét követően az állófogadás hangulata is remek volt. A jövő kérdése pedig már a beszélgetésfoszlányokból is jól kivehető volt: vajon látjuk a legjobb fejlesztéseket a jövőben, akár hétköznapi köpenyben is? Majd kiderül!