A szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik

2018. március 26. hétfő, 09:01 • www.kormany.hu
A fiatalok a szülőföldjükön megszerzett tudással és helyben való érvényesülésükkel a magyar jövőt erősítik - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a 2015, a külhoni magyar szakképzés éve program keretében megvalósult fejlesztések átadásán csütörtökön. Potápi Árpád János köszöntőjében a külhoni magyar szakképzés éve program célkitűzéseiről, eddigi eredményeiről és a jövőben tervezett fejlesztéseiről szólt, rámutatva: a program célkitűzése a külhoni magyar fiatalok szülőföldön való boldogulásának elősegítése.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár felidézte: a külhoni szakképzés éve program megvalósítása 2015-ben kezdődött, ám azóta is tart, s  keretében eddig a Felvidéken 170 millió forint támogatás felhasználásával 19 szakképző intézményt sikerült felújítani, fejleszteni. Hozzáfűzte: ebben az időszakban szerte a Kárpát-medencében összesen 888 millió forint felhasználásával 110 felszerelt tanműhelyt, tangazdaságot adtak át.

"Ma a Kárpát-medencében nincs olyan jelentős szakképző intézmény, amelyet ne támogatott volna a Miniszterelnökség államtitkársága" - mutatott rá Potápi Árpád János, hozzátéve: az idei évre a program folytatására 300 millió forint áll rendelkezésre, ebből az összegből 70 millió forint jut a Felvidékre.

A dunaszerdahelyi magyar tanítási nyelvű szakközépiskola tavaly 30 millió forint összegű támogatást kapott, ennek segítségével valósultak meg a csütörtökön ünnepélyes keretek között átadott fejlesztések, amelyek leginkább számítástechnikai berendezések, illetve más taneszközök voltak.

Az ünnepségen Molnár Ilona, az intézmény igazgatója megköszönte a magyar kormány segítségét, s beszédében rámutatott: a dunaszerdahelyi járás szakközépiskolái közül a jövő tanévre az ő intézményükbe jelentkezett a legtöbb leendő diák, ami mutatja, hogy a korszerű ismeretek elsajátításának lehetőségével együtt korszerű felszereltséget is tudnak kínálni, s ez a magyar kormány támogatásának is köszönhető.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2012-ben, a külhoni magyar óvodások évével indította útjára célirányos pedagógiai programjainak sorozatát. Ezt később a kisiskolások, majd a felsősök, illetve 2015-ben a szakképzés éve, majd a külhoni magyar fiatal vállalkozók és a külhoni magyar családi vállalkozások éve követte. Az idei évben a külhoni magyar családok éve program megvalósítása kezdődött meg. A programok célja a külhoni magyar régiókban élők otthonmaradásának és szülőföldjükön való érvényesülésüknek segítése.