A pályaválasztás felelősséget és lehetőséget is jelent

2017. szeptember 19. kedd, 08:44 • www.kormany.hu
A pályaválasztás fontos döntés, amely nemcsak felelősséget, hanem lehetőséget is jelent - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Pölöskei Gáborné a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett eseményen kiemelte, a megalapozott döntéshez helyes önismeretre és a választott pályáról szóló alapos ismeretekre van szükség.

A pályaválasztásra felkészítő érdemi munkának már az általános iskola felső tagozatában el kellene kezdődnie, a pedagógusok egyik kiemelt feladata lenne a pályaválasztás elősegítése, a diákoknak ugyanis sokszor nincsenek megfelelő információik a képzésekről, a foglalkoztatásról és a karrierről - mondta a helyettes államtitkár.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a pedagóguspálya és -képzés múltjáról és jelenéről beszélve úgy fogalmazott, a pedagóguspálya az egyik legfontosabb hivatás, amelynek korábban komoly presztízse volt, és a kormány most azon dolgozik, hogy helyreállítsa a szakma megbecsülését.

A pedagógus-életpályamodell bevezetése és az elkezdett a bérrendezés is kifejezi, hogy a kormány szerint fontos a pálya, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fejlődhessen a szakma - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy jelenleg hiány van tanárokból, ezért meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy az arra alkalmas diákokat a pálya irányába tereljék.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese úgy fogalmazott, nincs annál fontosabb, mint hogy a diákok mihamarabb megtalálják a saját útjukat. A szakemberek és a tanárok felelőssége óriási abban, hogy jó irányba tereljék a diákokat, megfelelően vezessék be őket a különböző tantárgyakba, megmutatva azok nehézségeit és szépségeit, megkönnyítve ezzel a választást - tette hozzá.